eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Bolgár határőrök járőröznek a bolgár-török határnál a bulgáriai Matochina közelében 2021. november 4-én. A bolgár komány elrendelte a határkerítés sürgős javítását és helyreállítását, hogy megakadályozzák a Törökország felől érkező illegális bevándorlók bejutását az országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Agyonlőttek egy bolgár rendőrt a határon

Az incidens hétfő este a bolgár–török határ közelében történt.

A bolgár járőrök, egy rendőr és egy katona, egy megrongált határkerítésre lettek figyelmesek. Amikor közelebbről meg akarták vizsgálni, török oldalról rájuk lőttek. A határrendőr azonnal meghalt. A katona nem sérült meg, a járőröző gépkocsi mögé bújt, és a támadók felé lőtt, majd segítséget hívott. Válaszul még 10-15 lövés dördült el, majd a támadók török területre vonultak vissza - mondta el sajtótájékoztatón Petar Todorov, a belügyminisztérium főtitkára, aki több támadóról beszélt. Hangsúlyozta, hogy ez volt az első olyan eset, amikor illegális bevándorlók lőfegyvert használtak a bolgár-török határon.

További járőröket vezényeltek a helyszínre, de a támadót nem sikerült elfogni, feltehetőleg török területen tartózkodnak - közölte Ivan Demerdzsiev bolgár belügyminiszter. Ő egy támadót említett.

A miniszter a helyszínen újságíróknak nyilatkozva elmondta:

Törökország arról biztosította, hogy a lövöldözőt meg fogják találni.

Hozzáfűzte, hogy a határon járőröző rendőrök és katonák más fegyvert kapnak, de részletekre nem tért ki.

"A járőröknek minden nap példátlan menekülthullámmal kell szembenézniük. A tegnap esti eset az agresszió szélsőséges megnyilvánulása volt" - mondta Demerdzsiev, hozzátéve, hogy a török félnek aktívan kell fellépnie az ügy kapcsán.

"Ugyanezt kértem az Europoltól és az Európai Bizottságtól" - mondta Demerdzsiev, hozzátéve, hogy ez volt az első ilyen eset Bulgáriában.

Bulgária 350 katonát és 40 katonai járművet telepít a Törökországgal közös déli határ mentén, hogy segítsenek a határrendőrségnek a növekvő migránsáradat kezelésében. A katonák közös járőrözést fognak végezni a Törökországgal közös 259 kilométeres határszakaszon.

(Címképünkön bolgár határrendőrök járőröznek a török határ mentén)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×