INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

ausztria

ünnep

erőszak

Botrányos halloween Ausztriában: a menekültek tomboltak, a járókelők menekültek

Botrányos halloween Ausztriában: a menekültek tomboltak, a járókelők menekültek

Infostart

Halloween éjszakája Ausztria több városában erőszakba torkollott, a rendőröknek randalirozó fiatalok, köztük migránsok adtak munkát. A történtek nyomán a belügyminiszter a linzi illetékeseket a biztonság megszilárdítását célzó csúcstalálkozóra szólította fel, és a menekültstátusszal rendelkező résztvevőkkel szemben kemény büntetést helyezett kiltásba.

Az ORF közszolgálati rádió és televízió szerint Linz belvárosában került sor erőszakos cselekményekre. A város polgármestere a történtek nyomán hangsúlyozta, hogy "nulla tolerancia" van érvényben minden fajta erőszakkal szemben. Klaus Luger köszönetet mondott a rendőrségnek a gyors és következetes reagálásért.

A felső-ausztriai tartományt az Osztrák Néppártttal közösen kormányzó Osztrák Szabadságpárt szerint az éjszakai randalírozók töbsége migrációs hátterű fiatal volt. A radikális jobboldali párt Karl Nehammer kancellár kormányát vádolta az általa elhibázottnak nevezett menekültpolitikáért.

Elítélte az erőszakos cselekményeket az osztrák belügyminiszter. A néppárti (ÖVP) Gerhard Karner szerint a halloween éjszakáján történt bűncselekmények az Ausztria jogállami értékeivel való legmélyebb antidemokratikus szembenállást tükrözik.

A miniszter a tartományi rendőrség vezetőit felszóltotta arra, hogy a polgármesterrel együtt egy a város, illetve a tartomány biztonságával foglalkozó csúcstalálkozón elemezzék a történteket, és tegyék meg a szükséges lépéseket.

A Kronen Zeitung című lapnak nyilatkozva Karner kijelentette, hogy

a menekültstátusz megvonásához vezető eljárást kezdeményeznek azokkal szemben, akik részt vettek az erőszakos cselekményekben.

A beszámolók szerint a randalírozók a tűzijátékokhoz használatos rakétákkal, kövekkel és üvegpalackokkal dobálták előbb a békés járőkelőket, majd a riasztás után kivezényelt rendőröket is. Ellenük erőszakos cselekmény elkövetésének gyanújával eljárást indítanak.

Az ORF beszámolója szerint néhány rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A hatóságok mintegy 130 randalírozót igazoltattak, 9 személyt agresszív magatartás miatt őrizetbe vettek.

Egyes feltételezések szerint nem kizárt, hogy az erőszakos cselekmények előre tervezettek voltak.

A hatóságok erre következtettek egy a TikTok közösségi videóhálozaton terjesztett felhívásból.

Hasonló, de kisebb méretű erőszakos cselekményekre került sor halloween éjszakáján az ugyancsak felső-aosztriai Wels városában, továbbá az alsó-ausztria Ernsthofenben, de Salzburgban, Klagenfurtban, valamint Bécsben is.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018