eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Tüntető elégeti orosz útlevelét az Ukrajnát ért orosz támadás elleni tiltakozásul a vilniusi orosz nagykövetség előtt 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

Elhagyta Oroszországot egy kivételes bánásmódban részesített médiaszemélyiség

Oroszországból Litvániába távozott Kszenyija Szobcsak ismert orosz rádiós és televíziós műsorvezető, újságíró, színésznő, volt elnökjelölt – közölte Darius Jauniskis, a litván hírszerzés vezetője.

Jauniskis a litván közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a 40 éves médiaszemélyiség izraeli útlevéllel utazott be a balti állam területére. "Nincs szüksége vízumra, idejöhet, és 90 napig itt maradhat, ha nem tévedek" – tette hozzá.

Kszenyija Szobcsak a néhai Anatolij Szobcsak lánya, aki az 1990-es években Szentpétervár polgármestere és Vlagyimir Putyin jelenlegi orosz elnök politikai mentora volt. Ezért jóval több szabadsággal bírt Oroszországban más ellenzékieknél.

A héten azonban az orosz hatóságok zsarolás gyanújával őrizetbe vették az újságírónő egyik bizalmasát. Az orosz állami média szerint Kszenyija Szobcsak ellen is nyomozás indult.

Marija Zaharova külügyi szóvivő azt sejtette, hogy a zsarolásnál "súlyosabb" vádak vannak a televízióssal szemben.

A három balti állam és Lengyelország Oroszország ukrajnai hadművelete miatt nemzetbiztonsági okokra hivatkozva sok orosz állampolgárt nem enged be. "Egyelőre nincsen semmilyen konkrét hírszerzési értesülésünk arról, hogy veszélyt jelenthetne a litván államra" – mondta Jauniskis Szobcsakról.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×