eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bombatölcsér mellett tűzoltók és rendőrök Dnyipróban 2022. október 10-én, miután orosz rakétatámadás érte az ukrajnai várost.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Megtorlást jelez előre az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy az oroszok olyanok, mit a terroristák.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "igazságos és elkerülhetetlen a megtorlást" helyezett kilátásba szerdán a az ország kelti részében lévő Dnyipro város ellen elkövetett orosz rakétatámadásért.

"Minden nap terroristák ellen harcolunk, akik civileket gyilkolnak, városokat ágyúznak, ukránok életét és sorsát rombolják le. Ma újabb rakétatámadás történt. Ennek következtében két ember meghalt Dnyipróban. Köztük van egy terhes nő is. Három áldozatot kórházba szállítottak" - írta az államfő Facebook-bejegyzésében.

Dnyipropetrovszk megye székhelye ellen szerdára virradóan hajtottak végre az orosz erők rakétatámadást. Egy rakéta roncsai egy benzinkúra zuhantak, ami miatt tűz ütött ki.

Előzetesen a város polgármestere legalább két halottról számolt be, egy terhes nőről és egy autómosó-kezelőről.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Fox News-nak adott interjújában - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt mondta, hogy az esős időjárás miatt lelassult délen az ukrán hadsereg ellentámadása, de azért halad. "Azt a taktikát alkalmazzuk, hogy lépésről lépésre vesszük vissza falvainkat, méterenként, kilométerenként haladunk előre" - fogalmazott a tárcavezető. Reznyikov szerint az oroszok nem kockáztatják meg az utcai harcokat Herszonban, mert az ukrán fegyveres erők tűzellenőrzésük alatt tartják a Dnyeper (Dnyipro) folyón átívelő hidakat, amelyeken az oroszok visszavonulhatnának.

A harctéri események közepette

Zelenszkij elnök találkozott Kijevben Frank-Walter Steinmeier német elnökkel,

akivel megállapodtak abban, hogy támogatják az ukrán és a német városok közötti partnerséget, Steinmeier pedig jelképesen védnökséget vállal az észak-ukrajnai csernyihivi régió helyreállítása fölött - közölte az ukrán elnöki iroda. A megbeszélésen az ukrán elnök arra kérte német hivatali partnerét, járjon közben annak érdekében, hogy a német szövetségi parlament (Bundestag) nyilvánítsa népirtásnak az 1932-1933-as ukrajnai holodomort (nagy éhínséget).

Jelentés a harcterekről

Az ukrán csapatok szerdán visszavertek 11 ellenséges támadást az ország területén, eltaláltak három parancsnoki állást, hat élőerő-, fegyver- és hadifelszerelés-koncentrációs területet, valamint két orosz lőszerraktárt - számolt be az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentésében.

A harcok java része Donyeck megyében zajlott, az orosz erők főleg Bahmut és Avgyijivka irányában hajtottak végre támadó műveleteket. A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők egy különálló rakétacsapást indítottak, és 11 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Ágyúkkal, harckocsikkal és rakétatüzérségi fegyverekkel támadtak Harkiv megyében Kupjanszk, délen a mikolajivi régióban Novopavlivszk, valamint délkeleten Zaporizzsja irányában.

Az ukránok értesülései szerint

az oroszok büntetés-végrehajtási intézményekben őrzött rabok közül is toboroznak utánpótlást.

Az ukrán légierő déli parancsnokságának jelentése szerint Herszon megye fölött lelőttek egy orosz K-52-es csapásmérő helikoptert.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy egy újabb fogolycserében tíz ukrán katona nyerte vissza szabadságát, továbbá átvették az orosz féltől egy elesett amerikai önkéntes holttestét. Jermak arra nem tért ki, hogy Kijev cserébe hány orosz foglyot adott át.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint szerda délután kétszer is volt az egész országra kiterjedő légiriadó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×