eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke (b) az I. világháborús emlékmű újraavatását megelőzően tartott istentiszteleten a szilágysomlyói református templomban 2022. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Új református püspöke van Királyhágómelléknek

Szoros volt a két jelölt közötti szavazás, 54–49-re nyert Bogdán Szabolcs János.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nagyváradon tartott közgyűlése Bogdán Szabolcs János krasznai lelkészt, a szilágysomlyói egyházmegye esperesét választotta az egyházkerület püspökévé.

A tisztségre Bogdán Szabolcs Jánost és a most lejáró ciklus püspökhelyettesét, Forró Lászlót jelölték, a szavazást 54-49 arányban Bogdán Szabolcs János nyerte.

A püspökválasztó közgyűlés összehívását Csűry István püspök nyugalomba vonulása tette szükségessé. Csűry István 2009 óta vezette az egyházkerületet.

A 44 éves Bogdán Szabolcs János - amint az egyházkerület kiadványában, a Harangszóban közölt bemutatkozásában írta - Zilahon született, Szilágypanitban nevelkedett, a Kolozsvári Református Kollégiumban tanult, majd a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben szerzett diplomát 2001-ben. Segédlelkészként Szilágyszentkirályon, majd lelkészként Szilágyborzáson és Krasznán szolgált. 2016 óta vezeti esperesként a szilágysomlyói egyházmegyét. Hat gyermek édesapja.

A Krónika című napilapnak adott nyilatkozatában még megválasztása előtt azt mondta, hogy

a misszióra, a szeretetszolgálatra, az ifjúsággal, gyerekekkel való foglalkozásra szeretne nagy hangsúlyt fektetni

az egyházkerületben. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban rengeteg építkezés történt az egyházban, amiért hálásak Istennek, de a következő periódus "szegényesebb" lesz.

"Szűkös esztendők következnek, de meggyőződésem, hogy ez a lelkiek terén új lehetőséget fog nyitni. (...) A nehéz időszakok az egyházat mindig megerősítették, megújították" - fogalmazott a Krónikának adott nyilatkozatában Bogdán Szabolcs János.

Az új püspök megválasztása után a közmédiának nyilatkozva úgy értékelte, hogy világszerte szellemi és lelki válság jelei mutatkoznak, amelyekre most egy anyagi válság első jelei is rátevődnek. Ilyen körülmények között kíván tenni azért, hogy a református gyülekezetekben olyan lelki közösség formálódjon, amely megújulást hoz.

(Nyitóképünkön Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület akkori püspöke (b) az I. világháborús emlékmű újraavatását megelőzően tartott istentiszteleten a szilágysomlyói református templomban 2022. március 27-én.)

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×