eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
K239 Csunmu, dél-koreai, rakéta sorozatvető
Nyitókép: Twitter

Újabb dél-koreai fegyvereket vásárolnak a lengyelek - videó

A tüzérségi rakétarendszerek beszerzéséről szóló szerződést Varsóban írták alá a két ország védelmi miniszterei.

Lengyelország 288 darab K239 Csunmu rakétavetőt szerez be, az első 18-at Dél-Korea jövőre szállítja. A rakéták hatótávolsága 80-290 kilométer. Lengyel gyártmányú Jelcz indítójárművekre szerelik őket. A szerződés lengyelországi beszállítók által gyártandó kiegészítő elemekre is kiterjed.

"Az orosz invázió elleni hatékony ukrán védekezés elemzése megmutatta, hogy milyen nagy jelentősége van a tüzérségnek, ezért döntöttünk a lengyel tüzérség, különösen a rakétatüzérség megerősítéséről" - mondta el Blaszczak a keretszerződés aláírását követő sajtókonferencián.

Emlékeztetett: Lengyelország 2019-ben HIMARS amerikai rakéta-sorozatvető rendszerek beszerzéséről is szerződést írt alá, ezt jövőre kezdik el teljesíteni. Varsó további HIMARS rendszerek beszerzése iránt is érdeklődött, Washington azonban a gyártási kapacitások korlátozottsága miatt ezt nem tudja kielégítő határidőn belül szállítani. Lengyelország ezért döntött az amerikaihoz hasonló dél-koreai rakétavetők beszerzése mellett - magyarázta Blaszczak.

Lengyelország és Dél-Korea idén nyáron már 48 darab FA-50 típusú vadászgép, 672 darab K9 önjáró löveg, valamint ezer darab K2 harckocsi szállításáról is aláírt szerződéseket. A szállítások 2026-ig több részletben történnek.

Blaszczak szerdán a Twitter-oldalán közölte: az első 24 darab K9-es és 10 darab K2-es hamarosan hadrendbe áll a kelet-lengyelországi alakulatoknál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×