eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: MÁV

Terrorveszély: már a szövetségi ügyészség is nyomoz a vasúti szabotázsakció ügyében

Teljes titoktartás mellett zajlik a nyomozás, sőt az ügyben zárt ülést tartott a német parlament is.

Észak-Németország nagy részében a kábelek megrongálása miatt szünetelt a vonatközlekedés múlt hét végén. A hatóságok szerint egyértelmű, hogy szabotázsakció történt. Feltételezések szerint az akció tervezett terrorcselekmények tesztje lehetett. A nyomozásba a német szövetségi ügyészség is bekapcsolódott. Az ügyészség illetékesei a lépést azzal indokolták, hogy alkotmányellenes szabotázs történt.

A Deutsche Bahn vasúttársaság közlése szerint két helyszínen – Berlinnél és Észak-Rajna-Vesztfáliában – ismeretlen tettesek több olyan rádiókommunikációs kábelt elvágtak, amelyek elengedhetetlenek a vonatok biztonságos közlekedéséhez. A leállás több északnémét tartományt érintett, a vasúti közlekedés teljesen megbénult. A helyreállítás egy napot vett igénye,

A támadással kapcsolatban a szövetségi bűnügyi hivatal egyértelmű politikai indítékot feltételezve már korábban nyomozást indított. Az ügyészség és a szövetségi bűnügyi hivatal mostantól közösen folytatja a vizsgálatot. Ezt azzal is magyarázták, hogy széles körű, több tartományra kiterjedő bűncselekmény történt.

Noha a szabotázsakció óta csaknem egy hét telt el,

a nyomozás eddigi menetéről egyelőre semmit nem hoztak nyilvánosságra.

Azóta ugyanakkor egyre több követelés hangzott el arra vonatkozóan, hogy erősíteni kell mind a vasút, mind pedig más kritikus infrastruktúrák biztonságát. Nancy Faeser belügyminiszter bejelentette, hogy ennek érdekében hamarosan különleges intézkedéseket dolgoznak ki, ezeknek ki kell terjedniük a terrorizmus, a szabotázs okozta veszélyek mellett a természeti katasztrófák, de az emberi mulasztások kiváltotta kockázatokra is.

Német információs technológiai szakértők korábban azt a gyanút fogalmazták meg, hogy

a vasúti közlekedés megbénítása tervezett újabb terrorcselekmények tesztje lehetett.

A cél pedig annak felderítése, hogy egy ilyen akciónak milyen hatásai vannak. Úgy ítélték meg, hogy a hétvégi bűncselekmény egy összehangolt akció része lehetett.

Az elkövetők rendelkeztek a szükséges információkkal a kábelek helyzetéről, illetve a GSM-technológián alapuló vasúti rendszerről. A Der Spiegel információi szerint

zárt ülésen vitatták meg a történteket a német parlamentben is.

Kiszivárgott, hogy a szövetségi rendőrség vezetője ugyanakkor óvott az elsietett spekulációktól. Dieter Roman szerint a lehetséges elkövetők skálája a kisebb német terrorista csoportoktól egészen a Kremlig terjedhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×