INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

Észak-korea

rakétafellövés

rakétakísérlet

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2021. szeptember 29-én közreadott képen fellövik az újonnan kifejlesztett hiperszonikus rakétát, a Hvaszong-8-at Rjongnim megyében szeptember 28-án.

Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Infostart / MTI

Két nappal legutóbbi kísérlet után, két újabb rakétát indítottak csütörtök reggel a Japán-(Keleti)-tenger irányába.

A rakétákat az észak-koreai főváros térségéből bocsátották fel - idézte a Yonhap dél-koreai hírügynökség a vezérkari főnökök egyesített bizottságát.

A japán miniszterelnöki hivatal korábban a Twitter közösségi oldalon arról írt, hogy Észak-Korea feltehetően újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek közül néhány nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas.

Az Egyesült Államok és a NATO is határozottan elítélte a kísérletet.

Phenjan kedden is indított egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. Ilyen eset utoljára öt évvel ezelőtt, 2017-ben történt, amikor egy észak-koreai rakéta átrepült a japán szigetvilág fölött. Phenjan néhány nappal később nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre.

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa New York-i rendkívüli ülésén nem tudott közös álláspontra jutni Phenjan keddi akciójával kapcsolatban.

Geng Suang, a kínai ENSZ-nagykövet helyettese az Egyesült Államokat tette felelőssé Észak-Korea magatartásáért, mondván, hogy Washington a múltban nem reagált megfelelően az ország atomfegyvermentesítési intézkedéseire.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete eközben azt mondta, hogy Észak-Korea a Biztonsági Tanács tétlensége miatt felbátorodott a cselekvésre. Hozzátette: Washington továbbra is kész tárgyalni Phenjannal.

A nagykövet később Twitteren közölte, hogy a BT tagjai az ülés lezárása közben értesültek újabb két észak-koreai rakéta indításáról, és felszólították Észak-Koreát, hogy "hagyjon fel a vakmerő, provokatív és a helyzetet tovább súlyosbító magatartással, térjen vissza a párbeszédhez".

Az észak-koreai külügyminisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amelyben az Egyesült Államokat bírálta, amiért "indokolatlanul" az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az észak-koreai néphadsereg "jogos ellenintézkedéseit a Koreai-félszigeten a katonai feszültséget fokozó dél-koreai-amerikai közös gyakorlatok ellen". Phenjan a közleményben nem tett említést a csütörtöki "rakétatesztről", de azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy "komoly fenyegetést" jelent a térség stabilitására az, hogy a Ronald Reagan repülőgéphordozót a Koreai-félsziget előtti vizekre vezényelte.

A Yonhap hírügynökség arról számolt be, hogy a Ronald Reagan repülőgép-hordozót a feszült helyzetre való tekintettel csoportosították át a Koreai-félszigettől keletre fekvő vizekre.

Az atommeghajtású hordozó "szokatlan" visszatérése a jelentés szerint a szövetségesek védelmi felkészültségét hivatott demonstrálni.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerdán négy föld-föld rakétát indított a Japán-(Keleti)-tenger felé, hogy ezzel is jelezze, képesek elrettenteni Phenjan bármilyen agresszióját.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018