eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetékek (térkép)
Nyitókép: 20200916:MTI:G0438

Moszkva állítja, a Nyugat lékelte meg az Északi Áramlat vezetéket

Oroszország kezdeményezésére pénteken, közép-európai idő szerint 21 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Oroszországnak olyan adatai vannak, amelyek megerősítik, hogy a Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak pénteken Moszkvában.

"Vannak bizonyos adataink, amelyek nyugati nyomra utalnak ennek a terrorcselekménynek az elkövetésében" - mondta Nariskin.

"A Nyugat mindent megtesz annak érdekében, hogy elrejtse ennek a nemzetközi terrorcselekménynek a valódi szervezőit és elkövetőit" - tette hozzá,

A kémfőnök emlékeztetett arra, hogy az incidens ügyében Oroszországban vizsgálat indult. Az orosz főügyészség korábban közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati csoportfőnökségének anyagai alapján büntetőeljárást indított.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken "az állami terrorizmus példátlan esetének" nevezte az Északi Áramlat-vezetékeken történt robbanásokat. Azt mondta, hogy a csővezetékek állapotáról csak egy vizsgálat nyomán tudna nyilatkozni.

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára a Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamai hírszerzési főnökei moszkvai tanácskozásán pénteken azt mondta, hogy egyre több komoly kérdés merül fel az Oroszországot lejárató kampányok szervezőivel kapcsolatban.

"Például az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 vezetéken történt robbanásokról szóló jelentések után szó szerint az első percektől kezdve a Nyugat aktív kampányt indított a felelősök felkutatására.

Nyilvánvaló azonban, hogy ennek a fő haszonélvezője, különösen gazdasági szempontból, az Egyesült Államok"

- mondta.

Patrusev emlékeztetett arra, hogy 1983 októberében a nicaraguai Puerto Sandino kikötőjében már történt hasonló eset, amikor felrobbantottak egy vízalatti csővezetéket. "A bűncselekmény elkövetőinek és kitervelőinek leleplezésére irányuló összehangolt erőfeszítés jó példa lenne az együttműködésünk hatékonyságára" - mondta az orosz tisztségviselő.

  • Oroszország kezdeményezésére pénteken, közép-európai idő szerint 21 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken történt robbanások miatt.
  • A dán és a svéd hatóságok a héten négy gázszivárgást észleltek az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezetékrendszer minkét vezetékpárján. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki, hogy célzott szabotázs történt.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×