eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Passport in a belt bag prepared for travel. High quality photo
Nyitókép: Evgeniya Sheydt / Getty Images

Csehország ellenőrzést vezet be a szlovák határátkelőkön

Rendőrségi ellenőrzéseket vezet be Csehország a Szlovákiával közös 27 volt határátkelőhelyen, hogy korlátozzák az illegális bevándorlást - jelentette be Vít Rakusan belügyminiszter kedden reggel a Twitteren. Pozsony szerint uniós szintű tárgyalásokra van szükség a probléma súlya miatt.

Az intézkedés egyelőre tíz napig tart, 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőt érint, és szerda éjfélkor lép érvénybe. Az államhatár átlépése más helyeken nem lesz lehetséges, s a hatóságok ellenőrizni fogják az úgynevezett zöld határt is - olvasható a közleményben.

Kivételt képeznek a mezőgazdasági és erdei munkások, vadászok vagy halászok, akik munkájukat a határvidéken végzik.

A cseh rendőrség az év eleje óta 12 ezer illegális migránst vett őrizetbe, ami jelentősen magasabb szám, mint 2015-ben, amikor Európán migrációs hullám söpört végig. Százhuszonöt embercsempészt is őrizetbe vettek, ami szintén többszöröse az elmúlt évek átlagának.

"Természetesen nem tudjuk hermetikusan lezárni a 251 kilométer hosszú államhatárt, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy korlátozzuk az illegális határátlépéseket"

- jelentette ki Martin Vondrásek cseh rendőrfőkapitány. "Nem célunk az egyszerű polgárok életének megnehezítése" - tette hozzá.

Az akcióban 500 rendőr és 60 vámtisztviselő vesz részt, az ellenőrök az egyes helyeken 12 órás műszakokban váltják majd egymást. A költségeket a rendőrség 20 millió koronára (332 millió forint) becsülte.

Az ellenőrzések ideiglenes visszaállítását a cseh-szlovák határon hétfőn este hagyta jóvá a cseh kormány.

"Néhányszor tárgyaltam a szlovák belügyminiszterrel, és kértem a szlovák felet, hogy teljesítse a nemzetközi szerződésben foglaltakat. Őszintén mondhatom, hogy nem értünk el olyan sikereket a diplomáciai lépésekkel, mint amilyenre számítottunk" - nyilatkozott a cseh belügyminiszter. Állítása szerint hivatala már értesítette a határellenőrzések visszaállításáról Roman Mikulec szlovák belügyminisztert.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×