eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin
PARIS, FRANCE - MAY 28: Liverpool fans are locked outside the stadium prior to the UEFA Champions League final match between Liverpool FC and Real Madrid at Stade de France on May 28, 2022 in Paris, France. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Nyitókép: Matthias Hangst/Getty Images

Több mint 1700 Liverpool-drukker megy neki az UEFA-nak

A májusi BL-döntőn kialakult kaotikus helyzetben szenvedtek fizikai vagy lelki sérüléseket, az UEFA-tól várnak kártérítést.

A felperesek közt van, akinek bordái törtek el, amikor a tömeg összenyomta, míg mások szorongással vagy PTSD-vel küzdenek azóta, hogy ellátogattak a párizsi mérkőzésre - írja a The Guardian.

Az UEFA rendezte meccs előtt Liverpool-drukkerek ezreit küldte a francia rendőrség egy veszélyes földalatti útvonalra, amely egy szűkülő beléptetőpontban ért véget, ahol a tömeg feltorlódott.

Fizikai és lelki sérülések is történtek

A stadionban sok beléptetőpontot hosszú időre lezártak, ami sorok kialakulásához és az emberek összepréselődéséhez vezetett, miközben a rendőrség paprikaspray-t használt és könnygázt vetett be. Az UEFA és a francia hatóságok a Liverpool szurkolóit okolták a káoszért és a kezdés késéséért.

Egy liverpooli ügyvédi iroda egyik munkatársa, Gerard Long azt mondta, csak náluk több mint 1300 drukker jelentkezett azzal, hogy pert indítana, a legtöbben pszichikai sérülés miatt.

"Olyan embereket képviselünk, akik fizikai zúzódásokat szenvedtek a beléptetőpontokon, és nagyon sok embert, akik pszichésen szenvedtek; néhányan féltették az életüket.

Ügyfeleink szorongásról, PTSD-ről, rémálmokról számoltak be, és arról, hogy soha többé nem akarnak európai futballmérkőzésre vagy akár Franciaországba menni.

Érvünk az, hogy az UEFA mint szervező köteles lett volna gondoskodni az emberekről - akik sok pénzt fizettek a jegyekért -, és ezt nem tették meg" - fogalmazott az ügyvéd.

Két irodánál jelentkeznek a károsultak

Egy másik ügyvédi irodánál további 400 ember jelezte, hogy perre készül, hasonló sérülések miatt. Jill Paterson ügyvéd szerint igazán sokkoló leírással számoltak be mindarról, ami velük a meccs előtt történt, az érintetteket pánikrohamok, álmatlanság, szorongás gyötri, és félnek attól, mennyire lesznek biztonságban, ha ismét elindulnak egy meccsre.

"Ügyfeleink elmondták, hogy összezúzták és könnygázzal fújták őket, ezért féltették az életüket. Vannak olyanok, akiket korábban a hillsborough-i katasztrófa is érintett. Emberek ezrei költötték nehezen megkeresett pénzüket jegyekre és utazásra egy olyan eseményre, amelynek világszínvonalúnak kellett volna lennie.

A biztonságukat garantálni kellett volna;

ezért fizettek a jegyükért - egy jól szervezett eseményért, ahol minden szükséges biztonsági és védelmi protokoll és eszköz rendelkezésre áll" - vélekedett Paterson, aki szerint a kialakult helyzetre nincsen mentség.

Az UEFA télig hallgat

A két ügyvéd egyaránt azt mondta, a bizonyítékgyűjtés utolsó fázisában vannak, francia ügyvédekkel együtt készülnek benyújtani követeléseiket az UEFA-nak. A Liverpool 8500 embertől származó szemtanúi vallomásokat csatol az ügyekhez. Az UEFA nem kommentálta a hírt: azt nyilatkozták a The Guardiannek, hogy nem nyilatkoznak a döntőről addig, míg le nem zárul belső vizsgálatuk az ügyben. Ez novemberre várható. Egyben elnézést kértek mindenkitől, akinek át kellett élnie az eseményeket, melyeknek nem lett volna szabad bekövetkezniük és a jövőben be sem következhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×