eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Dicsőség Oroszország hőseinek feliratú, Nyikolaj Szmirnov tiszthelyettest ábrázoló plakát Moszkvában 2022. augusztus 8-án. Orszország 2022. február 24-én támadást indított Ukrajna ellen, és azóta háborúzik a szomszéd országgal.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Többen költöznek ki Oroszországból, mint ahányan érkeznek

Az év első felében kétszer annyian hagyták el Oroszországot, mint tavaly ugyanekkor. Az egykori szovjet tagköztársaságok lakosainak egy része Ukrajnába költözik.

Az orosz statisztikai hivatal szerint 419 ezren hagyták el Oroszországot 2022 első felében, tehát kétszer annyian, mint a tavalyi év első hat hónapjában – tájékoztatott az RBC ukrán hírügynökség keddre virradóra. Az elmúlt években ez volt az első alkalom, hogy többen hagyták el az országot, mint amennyien érkeztek. Az érkezők száma ugyanis idén 322 ezer ember volt.

Oroszország hagyományosan vonzó célország az egykori szovjet tagköztársaságok állampolgárai számára. Idén azonban megfordult a tendencia: 369 ezren költöztek ki ezekbe az országokba, és mindössze 295 ezren költöztek be Oroszországba ezekről a területekről. A kiköltözők közül közel nyolcvanezren a szomszédos Ukrajnát választották úti célul, ahol február óta háború zajlik.

A háború miatt nemcsak Ukrajnában, hanem Oroszországban is megmozdult a lakosság: a kormány politikai ellenfelei, szakértők, értelmiségiek döntöttek a távozás mellett, miközben számos nyugati vállalat kivonult az országból.

A könnyen teljesíthető beutazási feltételek miatt Örményországban és Georgiában is nagyobb lélekszámú orosz közösségeket találni. Idén az év első felében összesen 480 ezer fővel lett kevesebb Oroszország lakossága a természetes népességcsökkenést is beleszámolva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×