eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
GRAF IGNATIEVO, BULGARIA - FEBRUARY 17: Bulgarian Air Force MiG-29 performs during the joint tasks on enhanced airspace protection Air Policing by the Bulgarian and Spanish Air Forces on February 17, 2022 in Graf Ignatievo, Bulgaria. at  o Spain will support fellow NATO member Bulgaria with 130 military personnel and four Eurofighter jets amid heightened tensions with Russia. (Photo by Hristo Rusev/Getty Images)
Nyitókép: Photo by Hristo Rusev/Getty Images

A csehek és a lengyelek közösen őrzik a szlovák légteret

A MiG-29-esek használatát a szlovák hadseregben az Ukrajna elleni orosz támadás miatt szüntetik be.

Szlovákia szombaton megállapodást írt alá Lengyelországgal és Csehországgal a szlovák légtér közös őrizetéről, amelyet az orosz gyártmányú MiG-29-es vadászgépek kivonása tesz szükségessé.

A megállapodást Jaroslav Nad szlovák, Mariusz Blaszczak lengyel és Jana Cernochová cseh védelmi miniszter írta alá a szlovákiai Malacka (Malacky) város katonai repülőterén.

Szlovákia légterének védelmét Jaroslav Nad júniusban kérte a cseh és a lengyel féltől. A misszió szeptembertől kezdődik, és legalább 2023 végéig tart, addig, amíg Szlovákia meg nem kapja az általa megrendelt 14 darab F-16-os amerikai vadászgépet.

A MiG-29-esek használatát a szlovák hadseregben az Ukrajna elleni orosz támadás miatt szüntetik be. A vadászgépeket a szlovák kormány kész Ukrajna rendelkezésére bocsátani, bár erről még megállapodás nem született.

Megvan a politikai akarat, a lehetőség adott, és észszerű lenne segítséget nyújtani (Ukrajnának) - jelentette ki Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter. Hozzátette: a MiG-29-es vadászgépek értéke nagyjából 300 millió euró körül lehet, és Szlovákia valamiféle anyagi kompenzációt kérne a gépek Ukrajnának adományozása fejében.

Szlovákia korábban már egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, több harci helikoptert, tarackokat és Grad sorozatvetőket adományozott Ukrajnának. A héten a pozsonyi kormány jelezte, hogy 30 darab BVP-1 gyalogsági harcjárművet is küld Kijevnek.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×