eur:
394.33
usd:
364.89
bux:
65446.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóház a Donyeck megyei Csasziv Jar településen 2022.július 10-én. Az ötszintes épületben legkevesebb 15 ember életét vesztette és sokan megsebesültek.
Nyitókép: Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóház a Donyeck megyei Csasziv Jar településen 2022.július 10-én. MTI/AP

Szakadárok: Sziverszk bevéve

A Donyec-medence teljes „felszabadítását” idénre ígérik.

A luhanszki szakadárok bejelentést tettek hétfőn Sziverszk város elfoglalásáról, miközben az orosz védelmi miniszter az orosz erők elsőrendű feladatának nevezte meg a polgári célpontokat támadó, nagy hatótávolságú ukrán fegyverek megsemmisítését.

Vitalij Kiszeljov, a luhanszki - Moszkva-barát - szakadár "népköztársaság" belügyminiszter-helyettese az orosz Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva bejelentette, hogy Sziverszk teljes egészében a luhanszki erők ellenőrzése alá került. Kifejezte reményét, hogy néhány napon belül a Bahmuttól 15 kilométerre fekvő Szoledart is sikerül elfoglalni. Beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők ezen a településen közigazgatási épületeket aknáztak alá.

A háború előtt a mintegy 11 ezer lakosú Sziverszk fontos közlekedési csomópont Bahmut, illetve a Szlovjanszk-Kramatorszk agglomeráció irányába. A város 30 kilométerre nyugatra fekszik az orosz és a szakadár erők által korábban bevett Liszicsanszktól.

Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese ugyanezen a tévécsatornán azt mondta, hogy a szakadár erők félig bekerítették Avdijivkát, és két helyen elzárták a város és Kosztyantyinivka közötti utat. Mint mondta,

hídfőállást készítenek elő ahhoz, hogy megkezdjék a köztársaság területének "teljes felszabadítását".

Baszurin a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a Donyec-medence területének "teljes felszabadítása" idén befejeződik. Konkrétabb dátumot nem nevezett meg. Vasárnapi bejelentés szerint a két délnyugat-ukrajnai szakadár entitás fegyveresei orosz tűztámogatással eddig 253 települést "szabadítottak fel" a Donyecki Népköztársaság területén.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentésben egyebek között 250 külföldi zsoldos, hatvan ukrán "nacionalista" és két Mi-8-as helikopter megsemmisítéséről számolt be. A külföldi fegyvereseket a tábornok szerint Kosztyantyinivka faluban érte csapás.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 257 repülőgépet, 142 helikoptert, 1564 drónt, 356 légvédelmi rakétarendszert, 4099 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 759 rakéta-sorozatvetőt, 3157 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4392 speciális katonai járművet veszítettek.

Kiszeljov egyébként azt is elmondta, hogy a hivatalos vizsgálat - amelynek eredményét hamarosan közzéteszik - megállapította, hogy a mariupoli drámaszínházat az épület belsejében felhalmozott robbanóanyaggal robbantották fel március 16-án ukrán fegyveresek. Az orosz védelmi minisztérium korábban az általa nacionalistának nevezett Azov ukrán alakulatot tette felelőssé a "provokációért", Kijev szerint pedig orosz katonai csapás érte az épületet.

Andrej Marocsko, a luhanszki milícia alezredese a RIA Novosztyi hírügynökség szerint azt állította, hogy az ukrán oldalon szervkereskedelemre szakosodott nyugati sebészek tevékenységét észlelték.

Nyitóképünkön orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóház a Donyeck megyei Csasziv Jar településen 2022.július 10-én. Az ötszintes épületben legkevesebb 15 ember életét vesztette és sokan megsebesültek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×