eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Ukrajna már az amerikai rakétarendszereket használja

Az Egyesült Államok által szállított Himars rakétarendszereket már hadrendbe állították Ukrajnában, és célpontokat találnak el az Oroszország által elfoglalt kelet-ukrajnai területeken - közölte szombaton az ukrán hadsereg vezérkari főnöke.

"Az ukrán haderők tüzérei szakszerűen eltaláltak néhány célpontot, ukrán területen lévő ellenségünk katonai célpontjait" - írta a Telegram alkalmazásban Valerij Zaluzsnyij tábornok.

Délről zárják Liszicsanszkot

Az orosz erők megpróbálják déli irányból körülzárni a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében Liszicsanszkot - közölte szombaton a megye közigazgatási vezetője, Szerhij Hajdaj.

Liszicsanszk Szeverodoneckkel szomszédos, a Donyec folyó déli partján fekszik. Északi szomszédjából több hete tartó heves harcok után az ukrán erők kénytelenek voltak megkezdeni a visszavonulást. Az orosz támadások következtében Szeverodoneck nagy része romba dőlt, a százezres lakosság tízezer főre csökkent. Több ukrán katona az Azot vegyiüzembe ásta be magát, mintegy 500 polgári személlyel együtt.

Ramzan Kadirov csecsen elnök szombaton a Telegram-csatornáján azt írta, hogy teljes egészében "felszabadították" a szeverodonecki repülőteret és az ipari övezetet, és kiszabadítottak az Azot vegyiüzemből nyolcszáz békés lakost. Csecsen fegyveresek is harcolnak Ukrajnában az orosz erők oldalán.

Nyugat-ukrajnai bázist ért orosz találat

Mintegy ezer kilométerrel nyugatabbra, a Lviv megyei Javorivban négy orosz rakéta eltalált egy "katonai létesítményt" - közölte a megyei kormányzó. Makszim Kozickij további részleteket nem közölt a célpontról, de Javorivban katonai támaszpont található, ahol kiképzés folyik, többek között az ukrán oldalon harcoló külföldi önkénteseké. A bázist márciusban rakétatalálat érte, akkor harmincöt ember meghalt.

Szombat reggel mintegy harminc rakéta csapódott be a közép-ukrajnai Zsitomir megyében, egy ukrán katona meghalt - közölte Vitalij Bucsenko kormányzó.

Északon mintegy húsz rakétát lőttek ki fehérorosz területről Csernyihiv megyére - közölte az ukrán hadsereg.

Az orosz védelmi minisztérium szombati közleménye szerint a kelet-ukrajnai harcokban "akár nyolcvan" lengyel zsoldost, húsz páncélost és nyolc Grad típusú rakéta-sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz erők a Donyeck megyei Kosztyantinyivkában lévő Megatex horganygyár ellen végrehajtott nagy pontosságú csapásokban. A bejelentést az AFP francia hírügynökség szerint nem lehetett független forrásból megerősíteni.

A közlemény szerint egyetlen nap alatt "több mint háromszáz ukrán katonát és külföldi zsoldost öltek meg és harmincöt nehézfegyvert semmisítettek meg a dél-ukrajnai Mikolajivban".

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a légierő, a rakétaegységek és a tüzérség egy nap alatt több mint hétszáznyolcvan ukrán "nacionalistát" ártalmatlanított.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag német lapban szombaton megjelent interjúban kijelentette, hogy Németországnak és más nyugati országoknak gyorsítaniuk kell a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának, amelynek sürgős szüksége van rakéta-sorozatvetőkre és 155 milliméter kaliberű tüzérségi eszközökre.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×