INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

nukleáris fegyver

atomfegyver

ausztria

ukrajna

oroszország

alexander schallenberg

Alexander Schallenberg újonnan beiktatott osztrák kancellár nyilatkozik a sajtó képviselőinek a bécsi kancellária épületében 2021. október 11-én, két nappal Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondása után.

Nem volt ilyen nagy a nukleáris fenyegetés a hidegháború óta Bécs szerint

Infostart / MTI

Az osztrák külügyminiszter bírálta Oroszországot.

Az emberiség évek óta nem nézett szembe ilyen nagy mértékű nukleáris fenyegetéssel Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint, aki az atomfegyverek humanitárius következményeiről szóló konferenciát megnyitva mondott beszédet Bécsben.

A tárcavezető bírálta Oroszországot, amely szerinte "felelőtlen módon rémisztget" nukleáris fegyverekkel az ukrajnai háború során.

Nakamicu Izumi, az ENSZ leszerelési főképviselője leszögezte: a nukleáris leszerelés témája elsőbbséget élvez a világszervezetben, s figyelmeztetett, hogy "e fegyverek akár az egész emberi társadalmat eltörölhetik a föld színéről".

A konferencia témája az atomfegyvereknek az éghajlatra és az élelmiszer-ellátásra gyakorolt hatása. A tanácskozást egy nappal az atomfegyverek teljes betiltásáról szóló, 2021-ben életbe lépett szerződésről (TPNW) szóló értekezlet előtt tartották, amelyre az aláíró mintegy 80, ország képviselőit várják.

Alexander Kmentt leszerelési ügyekért felelős osztrák diplomata az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában ingatagnak nevezte a nukleáris elrettentés politikáját, amely szerinte "állandó fenyegetettséget" jelent. Figyelmeztetett továbbá egy esetleges újabb nukleáris fegyverkezési verseny veszélyére, ugyanis szerinte

a világ "a hidegháború tetőzése óta" nem nézett szembe ilyen mértékű nukleáris fenyegetettséggel.

A TPNW aláírói között nem szerepelnek a NATO-tagországok, amelyek – más, atomfegyverrel rendelkező államokkal együtt – nem is vesznek részt a konferencián, jóllehet Németország és Norvégia megfigyelőket delegált rá.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018