eur:
388.97
usd:
363.36
bux:
68112
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
bandit pulls out his pocket folding knife to threats. a robber with a knife in the hoodie. mafia.
Nyitókép: Diy13/Getty Images

Már csaknem 42 ezer feltételezett bandatagot fogtak el Salvadorban

A kormány három hónappal ezelőtt a bűnözés elleni hatékonyabb fellépés érdekében szükségállapotot vezetett be.

Azóta már saknem 42 ezer feltételezett bandatagot tartóztattak le Salvadorban - közölte helyi idő szerint csütörtökön az ország főügyésze. Rodolfo Delgado a Canal 10 televíziós csatornának azt mondta, hogy már 41 846 embert tartanak őrizetben, közülük mintegy 33 ezret hathónapos előzetes letartóztatásban, amelynek időtartamát a bíróság újabb fél évvel meghosszabbíthatja.

Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint a három hónapja tartó rendőrségi akciókban emellett 821 lőfegyvert, több mint 8900 mobiltelefont és mintegy 1,5 millió dollárt (560 millió forint) is lefoglaltak.

Az ország két legnagyobb bandája, a Mara Salvatrucha és Barrio 18 egész városrészeket tart rettegésben, és a többi között a kábítószerkereskedelem ellenőrzéséért rivalizálnak egymással.

A két bandának összesen mintegy 70 ezer tagja van.

A 6,6 millió lakosú Salvadorban március végén 87 gyilkosság történt, és ennek nyomán a kormány március 27-én rendkívüli állapotot hirdetett harminc napra, amelyet azóta többször meghosszabbítottak.

A rendkívüli állapot lehetővé teszi, hogy a hatóságok letartóztatási parancs nélkül is őrizetbe vegyék a gyanúsítottakat. Emellett egy sor alapjogot felfüggesztettek, köztük a gyülekezési jogot. A kormány továbbá a korábbi kilencről negyvenöt év szabadságvesztésre szigorította a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények büntetési tételét, a bandák nyilatkozatait közlő újságírókat pedig tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti. Jogvédők aggályaikat fejezték ki az intézkedések miatt, és jogsértések elkövetésével vádolták a rendvédelmi szerveket, Nayib Bukele elnök válaszul a bűnbandák cinkosainak nevezte a hatósági fellépést bíráló civil szervezeteket, jogvédőket és újságírókat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×