eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Jair Bolsonaro brazil (b) és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csúcstalálkozóján Los Angelesben 2022. június 9-én.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Végre találkozott Dél- és Észak-Amerika "ura"

Jair Bolsonaro és Joe Biden Los Angelesben látta egymást először személyesen elnökként.

Először találkozott Los Angelesben helyi idő szerint csütörtökön az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) csúcstalálkozójának margóján Jair Bolsonaro jobboldali brazil államfő és Joe Biden amerikai elnök.

A brazil elnök a találkozó alkalmával azt mondta, hogy szorosabbra kellene fűzni a két ország kapcsolatát, miután

ideológiai okokból az elmúlt időszakban a brazil és az amerikai kormány eltávolodott egymástól.

"Óriási érdekünk, hogy egyre közelebb és közelebb kerüljünk az Egyesült Államokhoz" - jelentette ki újságírók előtt Bolsonaro.

A Fehér Ház közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy a két elnök megállapodott abban, hogy együttműködnek az Amazonas vidéki erdőirtások megfékezésében.

Bolsonaro arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok és Brazília együtt kell működjön az Oroszország és Ukrajna közötti "esemény" megoldásán. A fehér házi közlemény erről mindössze annyit tudat, hogy a két ország szorosan együttműködik a kérdésben az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A Reuters hírügynökség azt írja, hogy a Biden-kormányzat célja egyrészt az, hogy helyreállítsa a Donald Trump elnöksége alatt megromlott kapcsolatokat a latin-amerikai országokkal, másrészt

elejét vegye Kína térnyerésének a térségben.

A brazil elnök egyébként Trump támogatója, még e hét kedden is dicsérte a volt elnököt, Biden megválasztását pedig gyanúsnak nevezte.

A Biden-kormány viszont nem hívta meg a csúcstalálkozóra Kubát, Venezuelát és Nicaraguát, arra hivatkozva, hogy nem demokratikus országok, erre válaszul több latin-amerikai ország is bojkottálja a csúcstalálkozót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×