eur:
389.3
usd:
362.05
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella
(Original Caption) Washington, D.C.: This photo acquired by UPI shows John Hinckley Jr., as he sits on fence wall in front of the White House. Hinckley is accused as the attempted assassin of President Ronald Reagan. The picture is undated but believed to have been taken within the past year.
Nyitókép: Bettmann/Getty Images

Meglőtte Reagan elnököt, 30 évig kezelték, most végső döntést hoztak

Harminc év pszichiátriai kezelés után feltétel nélkül szabadon bocsátják júniusban azt a férfit, aki 1981-ben merényletet kísérelt meg Ronald Reagan amerikai elnök ellen - adták hírül bírósági források.

A már szeptemberben meghozott döntés szerint a 67 éves John Hinckley Jr. nem jelent többé veszélyt a társadalomra, ezért június 15-én szabadon távozhat. A férfi - aki azt mondta, zenei karrierbe kezd - köszönetét fejezte ki a döntésért a bíróságnak, valamint azoknak, akik támogatták.

Hinckley 1981-ben kísérelt meg merényletet Ronald Reagan akkori amerikai elnök ellen, tettével Jodie Foster színésznő figyelmét akarta felhívni magára, akit a Taxisofőr című filmben látott. Mentális problémái már fiatal korában jelentkeztek, de miután látta Martin Scorsese 1976-os filmjét, megszállottá vált. Mindenáron meg akart ismerkedni a filmben még 12 évesen szereplő Jodie Fosterrel, egyebek mellett követni is kezdte. Aztán kitalálta, hogy egy merénylettel hívja fel magára a figyelmet.

25 éves volt 1981-ben, és hat lövést adott le pár méterre állva az elnöktől.

A támadás során nemcsak Reagan sebesült meg, hanem három másik ember is, köztük James Brady elnöki szóvivő (őt fejbe lőtte a merénylő, maradandó sérülést szenvedett). Az akkor 70 éves Reagant egy lövedék találta el a tüdején, ami irányt változtatott az egyik bordán és végül néhány centire a szívétől állt meg. Bár a sürgősségire még a saját lábán ment be, holott előtte már vért köhögött fel, ott összecsuklott. Sok vért vesztett, súlyos állapotba került. Ő volt az első hivatalban lévő elnök, aki megsérült, de túlélt egy merényletet.

Secret Service agents, police officers, and bystanders take action seconds after shots were fired at President Reagan and his retinue by John Hinckley, Jr. The group in the background apprehended and disarmed Hinckley, while those in the foreground tended to the seriously wounded, who included Press Secretary James Brady. President Reagan, himself wounded, was hurried into his waiting car and taken to the hospital.
Titosszolgálati ügynökök, rendőrök és járókelők másodpercekkel azután, hogy John Hinckley Jr. rálőtt Ronald Reagan elnökre. A háttérben látható csoport fegyverezte le és tartotta fogva a merénylőt, az előtérben a sebesültek állapotát ellenőrzik. Reagan megsérült, ezért gyorsan az ott várakozó autójába ültették és kórházba vitték. (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Hinckley-t a tárgyaláson beszámíthatatlannak nyilvánították és elmegyógyintézetbe utalták, ahonnan először 2016-ban helyezték feltételesen, felügyelet mellett szabadlábra. Az ekkor született ítélet értelmében a hatóságok korlátozták a Virginia államban letelepedett férfi helyváltoztatási szabadságát, valamint nyomon követték internetes tevékenységét is.

"Ha nem egy elnököt próbált volna megölni, már nagyon régen szabadlábra helyezték volna" – szögezte le Paul Friedman bíró szeptemberben.

(A nyitóképen: John Hinckley Jr., a Fehér Ház kerítésénél - a kép feltehetően a merényletet megelőző évben készült.)

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×