INFORÁDIÓ
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert

drog

kanada

legalizálás

Dekriminalizálják a kemény drogokat Kanadában

Dekriminalizálják a kemény drogokat Kanadában

Infostart / MTI

Brit Kolumbiában kísérleti jelleggel három évre.

Jóváhagyták az úgynevezett kemény drogok kis mennyiségének dekriminalizálását Brit Kolumbia kanadai tartományában egy hároméves kísérleti projektben – jelentették be.

A kísérlettel

a segítségre szorulók letartóztatástól való félelmét akarják enyhíteni, hogy a túladagolás miatti halálozások számát csökkentsék.

A szövetségi hivatal által a tartomány kérésére jóváhagyott rendelkezés nem legalizálja a drogokat, de a Csendes-óceáni területen élő kanadaikat nem fogják sem letartóztatni, sem megvádolni, ha legfeljebb 2,5 gramm illegális kábítószert találnak náluk, melyet személyes használatra szántak.

A 18 évesnél idősebbekre vonatkozó hároméves mentesség január 31-én lép hatályba, az érintett kábítószerek közé tartoznak az opiodiok, a kokain, a metamfetamin és az extasy néven is ismert MDMA.

"A megbélyegzés és a letartóztatástól való félelem miatt sokan titkolják a szerfogyasztást, egyedül használják a drogot, vagy olyan módon, ami növeli az ártalmak kockázatát" – mondta Theresa Tam, Kanada közegészségügyi vezetője.

Bonnie Henry, Brit Kolumbia egészségügyi vezetője szerint "fontos lépest tettek a szégyen és a megbélyegzés megszüntetése felé".

Brit Kolumbia az első tartomány Kanadában, amely felmentést kért a kábítószertörvény alól. 2016 óta több mint 9400-an haltak meg tiltott kábítószerek használata miatt a tartományban, az éves rekordot, 2224 esetet tavaly érték el.

2001-ben Portugália lett az első ország a világon, amely minden drog használatát dekriminalizálta. Akiket tíznapi adagnál kevesebb droggal kapnak el, azokat általában egy orvosból, egy ügyvédből és egy szociális munkásból álló helyi bizottsághoz küldik, ahol tájékoztatják őket a rendelkezésre álló kezelésekről és egészségügyi szolgáltatásokról.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018