INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

németország

cdu

zöldek

21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)

Fordulat Németországban: szárnyalnak a Zöldek, erősödnek a konzervatívok

Infostart

Sorra dőlnek meg a német politikai pártok népszerűségi rekordjai a legutóbbi tartományi választások óta. A Zöldek egy év óta nem voltak olyan kedveltek, mint most, az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal, míg a kománykoalíció vezető pártja, a szocáldemokrata SPD féléves mélyponton van.

A ZDF német közszolgálati televízió által készítettet legfrissebb közvélemény-kutatás szerint ha a hét végén országos parlamenti választásokat tartanának Németországban, a CDU/CSU végezne az első helyen 26 százalékkal, második helyen 24 százalékkal a Zöldek, míg az SPD 22 százalékot szerezne.

Az az SPD, amely tavaly szeptemberben – a tizenhat évig tartó Merkel-korszak után – a jelenlegi kancellár, Olaf Scholz vezetésével megfosztotta a tróntól a konzervatívokat, és a Zöldekkel, valamint a szabad demokrata FDP-vel alakított koalíciós kormányt.

A legutóbbi, előbb Schleswig-Holsteinben, majd egy héttel később Észak-Rajna-Vesztfáliában tartott tartományi választások eredményei már jelezték, hogy tavaly szeptember óta megváltozott a közhangulat Németországban. Ennek legfőbb okait az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, illetve a háború okozta gazdasági és megélhetési nehézségek jelentik, mindenekelőtt az energiaválság.

Mindkét tartományban kiválóan szerepelt a CDU és a Zöldek pártja, de leszerepelt az SPD és liberális FDP is.

Ami az egyes politikusok támogatottságát illeti, a Zöldek prominens személyisége, Robert Habeck gazdasági és Annalena Baerbock külügyminiszter áll az első helyen.

Habeck, aki az alkancellári tisztséget is betölti, mindenekelőtt a Németországot rendkívül erősen sújtó energiaválság pragmatikus kezelésével, Baerbock pedig szinte páratlan külpolitikai aktivitásával tűnt ki.

Olaf Scholz csak a harmadik, a kancellárt az elmúlt hónapokban rendkívül sok bírálat érte mindenekelőtt azért, hogy Ukrajna megsegítésével kapcsolatban túlzottan óvatos magatartást tanúsított. A kancellár magatartásával nem értett egyet a német lakosság többsége, amit jelez, hogy a megkérdezettek 58 százaléka támogatásáról biztosította a nehézfegyverek szállítását Ukrajnának. Ez a támogatottság ugyanakkor jóval nagyobb az ország nyugati felében, mint az egykori keletnémet tartományokban.

A válaszadók túlnyomó többsége, azaz 81 százaléka üdvözölte, hogy Finnország és Svédország csatlakozni kíván a NATO-hoz.

A felmérésből kitűnt, hogy a fosszilis energiaforrások az orosz földgáz, illetve a kőolaj szűkössége jelentős aggodalmat okoz a lakosság körében. Hatvannégy százalék azon a véleményen volt, hogy gyorsítani kell a megújuló energiaforrások előállításának ütemét. Aligha véletlen, hogy ebben a tekintetben a Zöldek pártfogói állnak az első helyen.

A koronavírus-járvány ugyanakkor egyre kevésbé aggasztja a németeket. Hatvanhárom százalékuk úgy vélte, hogy a járvány immár nem jelent veszélyt egészségükre, és csak 30 százalék tekinti a vírust változatlan kockázatnak.

Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018