INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

koszovó

háborús bűn

hágai bíróság

Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view

Koszovói háborús bűnök kapcsán ítéltek el két embert

Infostart / MTI

Hysni Gucatit és Nasim Haradinajt, az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egykori katonáit, az UCK veteránjait tömörítő szövetség vezetőit négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán első fokon az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett feltételezett háborús bűnöket vizsgáló koszovói különleges bíróság.

A bíróság létrehozásáról szóló törvényt nemzetközi nyomásra 2014-ben fogadta el a koszovói parlament, és 2015-ben kezdte meg munkáját, a szerdai a testület első ítélete. A bíróság székhelye éppen azért Hága - és nem Pristina -, mert a nemzetközi közösség attól tartott, Koszovóban könnyebben megfélemlíthetik a tanúkat, akik együttműködnének a testülettel.

Hysni Gucatit és Nasim Haradinajt nem háborús bűnökért ítélték el, hanem azért, mert 2020-ban olyan bírósági dokumentumokat szolgáltattak ki a koszovói sajtónak, amelyek védett tanúk adatait tartalmazták. A tanúk életének veszélybe sodrásával bűncselekményt követtek el - mondta ki a bíróság. Emellett bizonyítást nyert, hogy a két férfi megfélemlítette azokat, akik együttműködtek a bírósággal.

A két egykori koszovói katonát 2020 szeptemberében fogták el, azóta előzetes letartóztatásban voltak, az azóta eltelt időt levonják az ítéletben szereplő négy és fél éves időtartamból. Emellett 100 eurónyi büntetés kifizetésére kötelezték őket.

Hysni Gucati és Nasim Haradinaj is ártatlannak vallotta magát.

  • A háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróság és az ügyészség feladata az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett - feltételezett - háborús bűnök vizsgálata.
  • Az UCK tettei máig vitatottak.
  • Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot működtetett, amelynek keretében fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci későbbi koszovói államfő neve is felmerült.
  • Míg a szerbek szemében az UCK egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.
  • Az UCK egykori katonái között több máig aktív politikus is található. Hashim Thaci államfőként, Ramush Haradinaj pedig kormányfőként akkor mondott le hivataláról, amikor a különleges bíróság beidézte.

Nyitókép: Rawf8/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018