eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. A tanácskozáson Csák János (j2), Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton (j6), Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor (j4), Rogán Antal (j3), Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf (j5) és Varga Judit (j) vett részt.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Újak, régi újak és távozók – így jöttek be a találgatások az új kormányról

Orbán Viktor miniszterelnök lezárta kormányalakítási tárgyalásait.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása szerint Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd. A Kulturális és Innovációs Minisztérium élére Csák János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Péter, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antal, a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergely kerülhet. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd, felügyeletüket Papp Károly látja el államtitkári rangban, közölte Dömötör Csaba államtitkár pénteki közleményében.

Újak, régi újak, távozók

A kihirdetett névsor azt jelenti, hogy a korábban sejthető változások beigazolódtak, ezek szerint

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf új szereplőként helyt kaphat az új kormányban, valamint
  • Lázár János és
  • Navracsics Tibor visszatérése is igaznak bizonyult.
  • Új szereplő Nagy Márton, egykori MNB-alelnök, aki eddig Orbán Viktor gazdasági tanácsadója volt, illetve
  • Csák János, korábbi nagykövet és nagy állami cégek vezérigazgatója.

Nem kapott bizalmat a folytatásra viszont

  • Benkő Tibor (honvédelmi miniszter) mellett
  • Kásler Miklós (Emmi),
  • Süli János (Paks 2) és
  • Mager Andrea (nemzeti vagyonkezelés)

sem.

A Népszava „hitelt érdemlő” információja szerint az új kormányban nem kap szerepet a jelenlegi sportállamtitkár, a posztot 2015 óta betöltő Szabó Tünde sem.

A hvg.hu arról ír, hogy több forrásból úgy értesült, hogy Hoppál Pétert kéri fel a miniszterelnök a kulturális államtitkári feladatokra Csák János Kulturális és Innovációs Minisztériumában. Baranya megye 2. számú választókerületének képviselője 2014 és 2018 között már volt kultúráért felelős államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×