INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

kormány

kabinet

miniszterek

orbán viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. A tanácskozáson Csák János (j2), Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton (j6), Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor (j4), Rogán Antal (j3), Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf (j5) és Varga Judit (j) vett részt.

Újak, régi újak és távozók – így jöttek be a találgatások az új kormányról

Infostart

Orbán Viktor miniszterelnök lezárta kormányalakítási tárgyalásait.

Ahogyan arról az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének tájékoztatása szerint Orbán Viktor Semjén Zsoltot általános miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, aki egyúttal nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd. Az Agrárminisztériumot Nagy István, a Belügyminisztériumot Pintér Sándor, az Építési és Beruházási Minisztériumot Lázár János, a Honvédelmi Minisztériumot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezetheti majd. A Kulturális és Innovációs Minisztérium élére Csák János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére Szijjártó Péter, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére Rogán Antal, a Miniszterelnökség élére Gulyás Gergely kerülhet. A Pénzügyminisztériumot Varga Mihály, a Technológiai és Ipari Minisztériumot Palkovics László vezetheti. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként, Navracsics Tibor pedig területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodához tartoznak majd, felügyeletüket Papp Károly látja el államtitkári rangban, közölte Dömötör Csaba államtitkár pénteki közleményében.

Újak, régi újak, távozók

A kihirdetett névsor azt jelenti, hogy a korábban sejthető változások beigazolódtak, ezek szerint

  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf új szereplőként helyt kaphat az új kormányban, valamint
  • Lázár János és
  • Navracsics Tibor visszatérése is igaznak bizonyult.
  • Új szereplő Nagy Márton, egykori MNB-alelnök, aki eddig Orbán Viktor gazdasági tanácsadója volt, illetve
  • Csák János, korábbi nagykövet és nagy állami cégek vezérigazgatója.

Nem kapott bizalmat a folytatásra viszont

  • Benkő Tibor (honvédelmi miniszter) mellett
  • Kásler Miklós (Emmi),
  • Süli János (Paks 2) és
  • Mager Andrea (nemzeti vagyonkezelés)

sem.

A Népszava „hitelt érdemlő” információja szerint az új kormányban nem kap szerepet a jelenlegi sportállamtitkár, a posztot 2015 óta betöltő Szabó Tünde sem.

A hvg.hu arról ír, hogy több forrásból úgy értesült, hogy Hoppál Pétert kéri fel a miniszterelnök a kulturális államtitkári feladatokra Csák János Kulturális és Innovációs Minisztériumában. Baranya megye 2. számú választókerületének képviselője 2014 és 2018 között már volt kultúráért felelős államtitkár.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018