eur:
393.73
usd:
369.31
bux:
65661.5
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Metzel

Vlagyimir Putyin: katonáink Oroszország jövőjéért harcolnak – galéria

A Szovjetunió a náci Németország fölötti második világháborús győzelmét ünnepli minden évben május 9-én. Az orosz elnök felszólalását nagy érdeklődés övezte, a találgatások között az is felmerült, hogy befejezi a háborút, vagy épp ellenkezőleg, hivatalosan hadat üzen Ukrajnának.

Mintegy 11 ezer katona vett részt a náci Németország felett a II. világháborúban aratott orosz győzelem 77. évfordulóján a Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén. Egyúttal a háborúban elesett 27 millió szovjetre is emlékeznek ilyenkor.

A május 9-i napokon megszokott ünnepi katonai parádé idén annak ellenére sem maradt el, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát a háborút különleges katonai műveletnek nevezve. Ezzel együtt nem minden alakult tökéletesen, ugyanis

a légi bemutatót a rossz időjárási körülményekre hivatkozva nem tartották meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal kezdte beszédét, hogy gratulált a "nagy győzelem" napjához minden orosznak. Kijelentette, hogy az Orosz Föderáció hadserege most is egy különleges hadművelet részeként harcol a Donbászban élő emberekért és Oroszország biztonságáért.

"Szülőföldetekért és annak jövőjéért harcoltok"

– üzente az orosz katonáknak Ukrajnába.

Hozzátette, minden katona és tiszt elvesztése fájdalmas számukra, és mindent meg fognak tenni a családjaik segítéséért.

A "speciális katonai hadművelet" szükséges és időszerű volt Vlagyimir Putyin elmondása szerint. Szerinte a Kreml által inváziónak is titulált művelet ez egy független, erős, szuverén ország "helyes döntése" volt.

Ezután arról beszélt, hogy a NATO-val és más európai nemzetekkel is feszült viszonya alakult ki Oroszországnak az elmúlt években. Ők sürgették Európát, hogy "találjon tisztességes kompromisszumot, de nem akartak meghallani minket, a szövetségnek más tervei voltak" – fejtette ki az elnök. Ismét kifejtette, hogy büntetőakciót készítettek elő a kelet-ukrajnai Donbász régióban. A NATO elkezdte az Oroszországgal szomszédos Ukrajna katonai fejlesztését, Kijev pedig arról beszélt, hogy atomfegyverhez juthat, és Vlagyimir Putyin szerint ez "nyilvánvaló veszélyt jelentett az országunkra és határainkra nézve", továbbá mindez arra utalt, hogy "a neonácikkal való összecsapást nem lehet elkerülni, harcra lesz szükség".

"A földünk inváziójára készült a Nyugat, elfoglalták volna a Krímet is" – jelentette ki az orosz elnök.

Oroszország a Nyugattal ellentétben soha nem fogja feladni a szülőföldje szeretetét, a hitet és a hagyományos értékeket

– hangsúlyozta még beszédében Vlagyimir Putyin.

A II. világháborúban és az Ukrajnában elhunyt orosz fegyveresek emlékére egy perc csönddel emlékeztek.

Putyin azt is állította, hogy az amerikaiak megtiltották a veteránjaiknak, akik el akartak menni a katonai parádéra, hogy részt vegyenek azon. Beszédének végén pedig elkezdődött az orosz himnusz és elindult a katonai parádé menete Olej Szaljukov vezetésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×