eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels

Mezőgazdasági gépeket loptak az oroszok, de nem tudták őket használni

Melitopolban egy John Deere-kereskedésből lovasították meg a mezőgazdasági járműveket egy helyi üzletember szerint az orosz katonák azért, hogy Csecsenföldre vigyék őket.

Több mint 110 kilométer megtételét követően ugyanakkor azzal szembesültek, hogy a gépek használhatatlanok, ugyanis a távolból lezárták azokat. Az elmúlt hetekben nem ez az első olyan híradás, amelyből az derül ki, hogy az Ukrajnában harcoló alakulatok tagjai amellett, hogy kifosztják a lakóházakat, mezőgazdasági eszközöket és építőanyagokat is zsákmányolnak.

A melitopoli kereskedés kirablása ugyanakkor egy teljes mértékben szervezett bűncselekmény hatását kelti: a rablás megtervezésébe az orosz katonai szállítmányozást is bevonták a CNN cikke szerint.

Több milliós a kár dollárban

Az Agrotek névre hallgató kereskedésből elvitt járművek együttes értéke

megközelíti az 5 millió dollárt, azaz 1,8 milliárd forintot:

az egyes aratókombájnok értéke külön-külön több mint 300 ezer dollár, azaz több mint 100 millió forint.

Az informátor szerint két kombájn, egy traktor és egy vetőgép elszállításával kezdődött minden. A következő hetekben minden mást is elszállítottak: összesen 27 mezőgazdasági gépet. Az egyik platós teherautóra, amelyet a kamera is rögzített, egy fehér Z betűt festettek - úgy tűnt, hogy katonai teherautó. A gépeket két külön, rivális katonai csoport vitte el - az egyik este, a másik reggel jött.

Megpróbálják feltörni a gépeket

A gépek egy részét egy közeli faluba vitték, de másik részük hosszú szárazföldi útra után jutott el Csecsenföldre. A GPS-szel felszerelt gépek útját nyomon lehetett követni. sőt ezek a gépek - köztük kombájnok - távolról is irányíthatók.

"Amikor a megszállók a lopott kombájnokat Csecsenföldre vitték, rájöttek, hogy még bekapcsolni sem tudják őket, mert a járművek távolról le vannak zárva"

- mondta az informátor. A gépek jelenleg egy Groznij melletti farmon vannak, megpróbálják ott feltörni őket, vagy szétszerelni az alkatrészekért.

A terményeket is lopják

A melitopoli régióban az orosz katonai egységek más források szerint silókban tárolt gabonát is lopnak. A megszállók állítólag felajánlják a helyi gazdáknak, hogy 50-50 százalékban osztoznak a nyereségükön, de a gazdák nem tudják sehova sem szállítani a terményt, hogy eladhassák azt, ezért aztán egyszerűen elviszik tőlük.

A múlt héten Melitopol polgármestere közzétett egy videót, amelyen egy a városból induló teherautó-konvoj látható, amely állítólag gabonával megrakodva hagyja el Melitopolt.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×