eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
02 April 2022, Saxony-Anhalt, HohengĂśhren: A Marder infantry fighting vehicle drives onto a floating bridge during a Bundeswehr exercise on the banks of the Elbe. The platform consists of several amphibious vehicles and is intended to transport the tank across the Elbe. The maneuver took place as part of the Wettin Sword exercise, which lasts several days and takes place at the Armys combat training center, among other places, and for which the vehicles are en route. According to the German Army, soldiers of the armored infantry brigade 37 Free State of Saxony and a total of 340 vehicles will take part in this exercise, including about 75 tracked vehicles. In 2023, Panzergrenadierbrigade 37 Freistaat Sachsen will be the lead unit for NATOs rapid reaction force, which is part of the NATO Response Force (NRF). Photo: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa (Photo by Klaus-Dietmar Gabbert/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Klaus-Dietmar Gabbert/picture alliance/Getty Images

Ukrajnai háború: Svájc feküdt keresztbe a német lánctalpasszállításnak

Ők adják hozzá a lőszert, és megvétózták a Marderek szállítását.

A történelmileg semleges Svájc vétót emelt, s emiatt Németország egyelőre nem tudja leszállítani a Marder lánctalpas páncélozott szállítójárműveket Ukrajnának, mert a hozzájuk használt lőszer Svájcban készül, és az exporthoz Bern hozzájárulása szükséges – jelentette a Sonntagszeitung című svájci lap.

A Mardereket a német Rheinmetall gyártja, de a lőszer Svájcból érkezik, és Bern nem engedélyezi fegyverek és lőszerek újraexportálását konfliktusövezetekbe.

Az ügyben illetékes berni Gazdasági Államtitkárság (SECO) szóvivője a lapnak elmondta, hogy két megkeresést kaptak Németországból lőszerek ukrajnai exportjára vonatkozóan, és mindkettőt elutasították az ország semlegességére és a hadianyagok kereskedelmével kapcsolatos jogszabályokra hivatkozva.

Svájc korábbi gyakorlatától eltérően igazodott az Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt bevezetett szankciókhoz, de ahhoz ragaszkodik, hogy semleges státusa nem teszi lehetővé, hogy fegyvereket szállítson konfliktuszónákba. A múlt hónapban Lengyelország hasonló kérését is elutasították Bernben.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×