eur:
388.83
usd:
363.33
bux:
68037.39
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Korlátot szabnak a légkondicionálásnak Olaszországban

Az iskolákban és más középületekben májustól tilos lesz 25 Celsiusnál alacsonyabbra állítani a berendezéseket. Az orosz–ukrán háború által súlyosbított energiaválságot akarják elkerülni.

A „termosztát-műveletnek” elnevezett kezdeményezést azután jelentették be, hogy Olaszország megállapodást kötött Angolával, hogy növelik a gázszállítást a dél-afrikai országból. Olaszország jelenleg Oroszországból importálja földgázának 45 százalékát.

A légkondicionálással elpazarolt energiáról azután alakult ki vita, hogy Mario Draghi miniszterelnök ironikusan a légkondicionálást hozta fel példaként arra, hogy az olaszoknak esetleg fel kellene áldozniuk valamit az ukrajnai béke érdekében.

„Békét akarunk, vagy a légkondicionálót akarjuk bekapcsolva tartani? – fogalmazott április elején, miután megígérte, hogy Olaszország eleget tesz a kérésnek, ha az EU úgy dönt, hogy embargót vezet be az orosz gázra – idézi a 444.hu a Guardian hírét.

A szabályok május 1-jén lépnek életbe és jövő év március 31-ig lesznek érvényben. A nyári minimum 25 fokos klíma mellett pedig azt is szabályozzák, hogy télen maximum 19 fokosra lehet felfűteni az épületeket.

Hogy ezt hogyan fogják ellenőrizni, az egyelőre nem világos, de a határértékeket átlépőket 500 és 3000 euró közötti bírsággal sújthatják. Az intézkedés nem vonatkozik a kórházakra, de magánlakásokra kiterjeszthetik.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×