eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
WINCHESTER, ENGLAND - MARCH 9: Army recruits go through basic training at the Army Training Regiment on March 9, 2005 in Winchester, England. The House of Commons Defence Select Committee and the Adult Learning Inspectorate are due to release the results of their investigations into military training conditions in March 2005.
Nyitókép: Peter Macdiarmid/Getty Images

Újabb bejelentéseket vizsgál az ukrán főügyész és a Nemzetközi Büntetőbíróság

A háborús erőszak különböző fajtáival kapcsolatban feltűnnek a nőkkel szemben elkövetett esetek is.

Egy férfi és három nő holtteste fekszik lepellel letakarva azon a fotón, amelyet Mikhail Palinchak fotós készített Kijevtől mintegy 20 kilométerre. A nők teste csupasz, égési sérülésekkel fedett - idézte fel The Guardian cikke. A háborúból érkező hírekben főként oroszokat vádolnak nőket is érintő erőszakos cselekményekkel - az orosz csapatok Kijev környékéről történő kivonulása idején nők és lányok jelentkeztek a rendőrségen, a médiában és az emberi jogi szervezeteknél egyaránt, hogy beszámoljanak az orosz katonáktól elszenvedett atrocitásokról. Csoportos nemi erőszak, fegyverrel történő fenyegetés és gyermekek szeme láttára elkövetett nemi erőszak egyaránt szerepelt a beszámolókban.

Ezek hitelessége nem mindig megerősíthető, ugyanakkor a helyiek félelmeit tovább gerjesztik.

Nem csak az orosz katonák jelenthetnek ugyanakkor veszélyt: Vinnicja városában egy tanárnőt a területi védelmi szolgálat egyik tagja berángatta az iskolai könyvtárba, és megpróbálta megerőszakolni. A férfit letartóztatták.

Rengeteg eset maradhat rejtve

" Aggódom, hogy amiről értesülünk, az csak a jéghegy csúcsa " – mondta Katerina Cserepaka, az emberkereskedelem, a családon belüli erőszak és a szexuális erőszak túlélőit támogató La Strada Ukraine jótékonysági szervezet elnöke.

A nemi erőszak és a szexuális erőszak háborús bűncselekménynek és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősül.

Az ukrán főügyész és a Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálatot indít a bejelentett szexuális erőszakok ügyében, ez azonban nem tudja eloszlatni az ukrán nők félelmeit.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×