eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
European Union flags in front of the blurred European Parliament in Brussels, Belgium
Nyitókép: artJazz/Getty Images

Példátlan gázpiaci lépésről dönthetnek az EU-csúcson

Közös erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a vezetékes és a cseppfolyós földgáz, illetve a hidrogén közös beszerzésére – ezt tartalmazza az a zárónyilatkozat-tervezet, amelybe betekintést kapott a Reuters.

A tagállami nagykövetek folyamatosan készítik elő a csütörtök-pénteki EU-csúcs zárónyilatkozatának szövegtervezetét, és ennek jelenlegi állapotába nyert betekintést a Reuters, ami arra utal, hogy ebben a kérdésben konszenzusközeli az álláspont a tagállamok között – írja a Portfolio.

A szöveg szerint tekintettel a jövő télre, a tagállamok és a bizottság sürgősen együtt fognak működni a gáz, az LNG és a hidrogén közös vásárlásán. A közös energiabeszerzés felé elmozdulás az integrációban is lényeges előrelépés lenne, noha továbbra is a tagállamok kezében maradna hivatalosan az energiapolitika alakításának, illetve az energetikai mix kialakításának joga. A közös erőfeszítések, illetve a közös vásárlás viszont az ellátásbiztonságot is növelné, illetve a nagyobb volumen miatt akár kedvezőbb beszerzési feltételek is kiharcolhatók.

Előírnák a tagállamok azt is, hogy

október 1-ig legalább 90 százalékra fel kellene tölteni az EU területén lévő gáztárolókat.

A zárónyilatkozat tervezete szerint a tagállamok megállapodnak: koordinálják a lépéseiket a tárolók feltöltésére és magát a folyamatot a lehető leghamarabb megteszik. Jelenleg az uniós gáztárolók együttes átlagos töltöttsége 26 százalék.

A zárónyilatkozat tervezete azt is tartalmazza, hogy a tagállamok lépéseket tesznek az elszabaduló energiaárak fogyasztókra gyakorolt hatásainak enyhítésére és azt is megvitatják, hogy hogyan lehet biztosítani az energiapiacok optimális működését. Utóbbi kapcsán a szöveg szerint felkérik majd az Európai Bizottságot, hogy fogalmazzon meg „szükséges javaslatokat”.

A portál szerint a csütörtök-pénteki EU-csúcson arra van esély, hogy a tagállamok jobban artikulálni tudják elképzeléseiket a gáz-, illetve árampiaci beavatkozás kérdésében és ez alapján kialakulhat egy irány, amelynek részletes kidolgozásával megbízhatják az Európai Bizottságot. Közben viszont a gázvásárlási és gáztároló feltöltési témában a most megszülető döntés alapján már el tudják kezdeni a megvalósítást.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×