eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Kínai Központi Televízió (CCTV) adásáról készült kép a China Eastern Airlines kínai légitársaság Boeing 737-es típusú belföldi utasszállítójának roncsairól a dél-kínai Kuanghszi tartományban 2022. március 22-én, egy nappal a repülőgép-szerencsétlenség után. A Kunmingból Kantonba (Kuangcsou) tartó gép fedélzetén 132 emberrel  hegyoldalba csapódott, a balesetnek nincs túlélője.
Nyitókép: MTI/AP/CCTV/CCTV

Váratlan esemény vezethetett a kínai légikatasztrófához, túlélőket nem találnak

A Kuanghsziban lezuhat repülőgép 132 emberrel fedélzetén csapódott függőlegesen a földbe, a kutatócsapatok munkája a hegyes terület miatt nagyon nehéz.

Az utasok családjai lélegzet-visszafojtva várják az információkat a helyszínen dolgozó csapatoktól, de egyelőre sem a helyi média, sem a hatóságok nem számoltak be emberi maradványok vagy esetleges túlélők megtalálásáról. A meredek, erdővel borított, hegyes területen nagyon nehéz a csapatok munkája a BBC cikke szerint.

A Boeing 737-es egyes darabjaira találtak eddig a csapatok, az utasok személyi igazolványainak, csomagjainak és pénztárcáinak elszenesedett maradványai mellett. A gépen 123 fő utas és 9 fős személyzet volt a tragédia pillanatában.

A hozzátartozók gyászukról beszélnek

A China Eeastern légitársaság, melynek flottájába tartozott a szerencsétlenül járt repülő, minden Boeing 737-800-as típusú repülőgépét a földön tartja addig, amíg a vizsgálatok tartanak, és segélyvonalat hozott létre a katasztrófában érintettek hozzátartozói részére. Eddig egy áldozatot sem neveztek meg, de több hozzátartozó is megszólalt a médiában vagy az interneten írt veszteségéről.

Az utasok közt volt egy olyan hatfős csoport is, köztük egy tinédzserrel, akik temetésre igyekeztek a járattal.

Egy másik, a helyi médiában megszólaló nő testvérét vesztette el, aki barátaival ült a gép fedélzetén. Eredetileg ő is ezzel a járattal utazott volna, de végül egy korábbi mellett döntött. A Reuters egy olyan férfit szólaltatott meg, akinek 29 éves kollégája is a járattal utazott - a halálhírt neki kellett megosztania a férfi édesanyjával.

Valami váratlan történhetett odafenn

A járat már több mint egy órája a levegőben volt és majdnem elérte úti célját, amikor utazómagasságból függőlegesen a földbe csapódott. Ezt egy autó fedélzeti kamerája rögzítette. A repülésfigyelő rendszerek adatai szerint három perc alatt zuhant több ezer métert a gép.

Szakértők szerint a Boeing 737-800 a világ egyik legbiztonságosabb gépe, a balesetben érintett repülő pedig mindössze hétéves volt. A balesetnek több lehetséges oka is lehetett, beleértve a szándékos tettet, a pilóta hibáját vagy olyan technikai problémákat, mint szerkezeti meghibásodás vagy levegőben történő ütközés.

Alex Macheras független légi biztonsági szakértő szerint teljesen váratlan, hogy ezzel a modellel ilyen baleset következett be.

"A légi közlekedés a legbiztonságosabb közlekedési forma, és

ha baleset következik be, az sem ilyen szokott lenni.

Ez a zuhanórepülés egyszerűen példátlan volt, különösen abban, hogy utazómagasságról következett be, amely a repülés legbiztonságosabb szakasza.Válaszokra van szükség a lehető leghamarabb, hogy megtudjuk, mi történt" - fogalmazott a CNBC-nek nyilatkozva.

A feketedoboz ad majd választ

Macheras azt is hozzátette, a szóban forgó modell adja a Ryanair teljes európai flottájátr, és olyan légitársaságok használják még, mint a KLM, az American Airlines, a Qantas vagy a FlyDubai. Több mint 4200 Boeing 737-800 van használatban a világon jelenleg, közülük 1177 Kínában.

Sheila Kahyaoglu, a Jefferies repülőgépipari és védelmi elemzője szerint

a repülőgép biztonsági adatai alapján nagyon valószínű, hogy valami szokatlan történt a repülés során.

"Tekintettel a repülőgép biztonsági adataira, és arra, hogy 25 év alatt mindössze kilenc halálos baleset történt vele, erősen kétlem, hogy ez a gyártó problémája lenne. Persze túl korai ezen gondolkodni, vagy ilyen következtetést levonni" - mondta Kahyaoglu.

A feketedobozt még keresik: Macheras szerint a válaszok ott várnak kérdéseinkkel kapcsolatosan.

"Mivel a baleset jellege továbbra is teljesen tisztázatlan, világszerte sok szabályozó hatóságot foglalkoztat a kérdés, hogy mi történt. A nyomozók mindent ki akarnak majd zárni, amit csak tudnak. A feketedoboz az, ami a legnagyobb hatást gyakorolja majd rájuk" - mondta.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×