eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ferenc pápa újságírókhoz beszél az Alitalia légitársaság gépén útban Pozsonyból Rómába 2021. szeptember 15-én, négynapos szlovákiai látogatása végén.
Nyitókép: Ferenc pápa újságírókhoz beszél az Alitalia légitársaság gépén útban Pozsonyból Rómába 2021. szeptember 15-én. MTI/AP/POOL AFP/Tiziana Fabi

Ferenc pápa reformdokumentumot adott ki

Az 54 oldalas dokumentum a Szent II. János Pál pápa által 1988-ban bevezetett Pastor bonus kezdetű apostoli konstitúció helyét veszi át.

Ferenc pápa szombaton nyilvánosságra hozta a Római Kúria apostoli konstitúcióját megreformáló dokumentumot: a júniusban hatályba lépő intézkedések kiemelt hangsúlyt helyeznek a gyermekek védelmére és a világi keresztények, valamint a nők fokozott szerepvállalására a szentszéki intézményekben.

Az Evangélium hirdetése (Praedicate evangelium) nevet viselő, 54 oldalas dokumentum a Szent II. János Pál pápa által 1988-ban bevezetett Pastor bonus kezdetű apostoli konstitúció helyét veszi át. A dokumentum 250 cikkből áll, amelyek középpontjában a minisztériumokhoz hasonló vatikáni dikasztériumok és más hivatalok működése áll.

Ferenc pápa 2013-as megválasztásakor ígéretet tett a kiterjedt és lomha vatikáni bürokrácia megreformálására, amely az 1,3 milliárd hívet számláló katolikus egyház központi irányító szerve. Ennek érdekében létrehozott egy bíborosi tanácsot, amely időről időre megtárgyalta a tervezett változtatásokat.

A reformprogram elemeinek nagy részét már nyilvánosságra hozták az elmúlt évek során, de az új dokumentum közzététele pontot tesz a folyamat végére. A konstitúciót szombaton, Ferenc pápa beiktatásának kilencedik évfordulóján, a katolikus egyházfő szolgálatában kiemelt szerepet betöltő Szent József ünnepén hozták nyilvánosságra.

Az új apostoli konstitúcióban központi szerepet kapott a missziós beállítottság és a jótékonyság. A reformintézkedések előírják, hogy növelni kell a nők jelenlétét a szentszéki szervezetek vezetői beosztásaiban, valamint megerősítik az egyház elkötelezettségét a kiskorúak védelme iránt. Emellett lehetővé teszik, hogy azok a hívek is viselhessenek fontos tisztséget a Vatikánban, akik nem tagjai a klérusnak, ha a pápa alkalmasnak találja őket a feladatra. Korábban csak bíborosok vagy püspökök tölthettek be magas rangú tisztséget a Vatikánban.

Az egyik legnagyobb változás, hogy a korábban ad hoc jelleggel működő,

a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések megelőzése érdekében létrehozott pápai bizottság

a befolyásos Hittani Kongregáció részévé válik. Korábban a bizottságnak nem volt valódi intézményi súlya, és gyakran került összeütközésbe a visszaéléseket felülvizsgáló kongregációval.

A dokumentum egyúttal rögzíti, hogy minden dikasztérium egyenrangú. Korábban az Államtitkárság és a Hittani Kongregáció kiemelt befolyással bírt a Vatikánban.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×