eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők a záhonyi vasútállomáson 2022. március 14-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

UNICEF: szinte minden másodpercben menekültté válik egy gyermek Ukrajnában

A szervezet közlése szerint az elmúlt húsz napban 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre.

Az elmúlt 20 napban mintegy 1,4 millió gyermek kényszerült menekülésre Ukrajnából a háború miatt – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF. James Elder, a szervezet szóvivője genfi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy szinte minden másodpercben menekültté válik ott egy gyermek.

Keddre több mint 2,95 millióra nőtt az Ukrajnából elmenekült emberek száma az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legutóbbi számítása szerint – emlékeztetett az AP hírügynökség.

„Kirobbanásának sebességét és mértékét tekintve ez a válság példa nélküli a második világháború óta”

– tette hozzá Elder.

A nyugat-ukrajnai Rivne hatóságai szerint 19-re nőtt a városhoz közeli tévétorony elleni hétfői orosz rakétatámadásban meghaltak száma. A rivnei regionális önkormányzat kedden a Facebook-oldalán tette közzé, hogy 19 ember meghalt és kilencen megsebesültek az Antopol településen lévő tévétorony elleni támadásban. A település mintegy 160 kilométerre van a lengyel hatától. Az első jelentések még kilenc halálos áldozatról szóltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök friss bejelentése szerint kedden folytatódnak a tárgyalások az ukrán és az orosz delegáció között. Zelenszkij újabb videóbeszédében elmondta, hogy az ukrán delegáció jó munkát végzett a hétfői tárgyalások során. További részletekkel nem szolgált erről. Elmondta viszont, hogy hétfőn beszélt Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel a háború gyors megállítása és „a becsületes béke” elérésére irányuló erőfeszítések részeként. Bennett, aki közvetíteni akart a békés rendezés érdekében, hétfőn tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Evakuálás Mariupolból

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter közölte: Ankara tárgyal Moszkvával és Kijevvel annak érdekében, hogy biztosítsák az ostromlott Mariupol városában rekedt mintegy száz török állampolgár evakuálását. Több tucatnyi török és más török állampolgár egy mecsetben keresett menedéket az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban a bekerítő orosz támadás elől.

A török védelmi minisztérium tisztviselői hozzátették: remélik, hogy az orosz hatóságok biztonsági intézkedései után hamarosan megkezdődik az evakuálás Mariupolból. Ez azt jelenti, hogy állításuk szerint a városba vezető utakat megtisztították az aknáktól, és folyamatban van a humanitárius folyosók megnyitása, a buszok beengedése Mariupolba. A tisztviselők a minisztérium szabályának megfelelően névtelenségük megőrzése mellett adtak tájékoztatást.

Cavusoglu az mondta még: Törökország eddig 14 800 állampolgárát menekítette ki Ukrajnából.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×