INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

ausztria

koronavírus

oltás

járványügyi intézkedések

lazítás

kötelező oltás

omikron

COVID-19 Coronavirus vaccine and syringe with Austrian flag on background. COVID-19 vaccination program begins in Europe

Ausztria felfüggeszti az oltási kötelezettséget

Infostart / MTI

A védőoltás kötelezővé tétele már nem arányos az uralkodó omikron változat okozta járvány súlyosságával – közölte Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter Bécsben.

A döntés alapját a témával foglalkozó szakértői bizottság jelentése képezi. Johannes Rauch egészségügyi miniszter elmondta: három hónap múlva felülvizsgálják a döntést. Amennyiben a helyzet szükségessé teszi, gyorsan fognak reagálni, és újra életbe léptethetik az oltási kötelezettséget – tette hozzá.

A szakértői bizottság figyelmeztetett, hogy a viszonylag nyugodt nyári időszakot ősszel új vírusváltozatok megjelenése követheti. A szakértők hozzátették: továbbra is józan lépésnek tartják az általános oltási kötelezettség bevezetését a magas átoltottság biztosítása érdekében, amellyel elkerülhető az egészségügy rendszer túlterhelődése. Ugyanakkor sok múlik az időzítésen – mutattak rá. Ha az emberek túl korán kapják meg az oltást, akkor az újonnan megszerzett immunitás jelentős része elvész, mire valóban szükség lenne rá – mondták. Emellett előfordulhat, hogy később olyan tudományos eredmények állnak majd rendelkezésre, amelyeknek köszönhetően egyáltalán nem lesz szükség az oltás kötelezővé tételére, vagy még hatékonyabb vakcinákkal kerülhet sor az oltásra – érveltek.

Ausztriában február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírság is várhatott azokra, akik megtagadták az oltás felvételét.

Az általános oltási kötelezettség bevezetésével Ausztria úttörőnek számított az Európai Unióban. Azonban az oltás kötelezővé tétele nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: február eleje óta mindössze 26 ezer oltatlan kapta meg a védőoltást. Az országban 70 százalék körüli az átoltottság. Bár a koronavírus-fertőzöttek aránya továbbra is viszonylag magas, nemrég csaknem minden korlátozást eltöröltek, mert a kórházak leterheltsége alacsony.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018