eur:
392.07
usd:
362.57
bux:
65908.04
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Ukrán katonák ukrán páncélozott járművek mellett Kijevben 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: Ukrán katonák ukrán páncélozott járművek mellett Kijevben 2022. február 26-án. MTI/AP/Efrem Lukackij

Kemény figyelmeztetést adtak a külföldi harcosoknak az oroszok

A Kijev megsegítésére érkező nyugati zsoldosokat a nemzetközi humanitárius jog alapján nem fogja megilletni a hadifogoly-státus – figyelmeztetett csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Közölte, hogy a tárcához bekérették Horvátország katonai attaséját, akivel közölték: Moszkvának tudomása van róla, hogy az elmúlt héten mintegy kétszáz horvát zsoldos csatlakozott egy ukrán nacionalista zászlóaljhoz Ukrajna délkeleti részén.

"A legjobb, ami a zsoldosokra várhat elfogásuk esetén, az a büntetőjogi felelősségre vonás lehet" – mondta a szóvivő, aki azt tanácsolta, hogy "hétszer is gondolja meg", aki Ukrajnába akar utazni, hogy ott az oroszok ellen harcoljon.

Megjegyezte, hogy a zsoldosok az orosz konvojok elleni támadásokat és diverziókat Nyugatról szállított fegyverekkel hajtották végre Ukrajnában.

A tábornok szerint az amerikai Academi, Cubic és Dean Corporation zsoldosszervezet tagjai körében folyik toborzás. Rámutatott, hogy Nagy-Britannia, Dánia, Lettország, Lengyelország és Horvátország engedélyezte állampolgárainak, hogy rész vegyenek az ukrajnai harcokba.

Konasenkov azt mondta, hogy a már az országban tartózkodókon kívül 16 ezer külföldi zsoldos érkezhet vízummentesen Ukrajnába

Címlapról ajánljuk
Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni
Tudósítónktól

Julija Navalnaja az Európai Parlamentben: "Putyin bármire képes, nem lehet vele tárgyalni"

"Akik azt gondolják, hogy vannak erkölcsei és szabályai, azok tévednek, mert nem egy politikussal, hanem egy rettenetes gengszterrel van dolgunk" - mondta az EP strasbourgi ülésén Alekszej Navalnij özvegye, akinek beszédét többször is vastaps szakította félbe.

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Von der Leyen: a tartós béke egy illúzió, Putyin csak fegyverkezésre használná fel a tűzszünetet

Von der Leyen: a tartós béke egy illúzió, Putyin csak fegyverkezésre használná fel a tűzszünetet

Ursula von der Leyen elnök beszédet mondott az Európai Parlament plenáris ülésén, amelyben hangsúlyozta, hogy határozott választ kell adnia az EU-nak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, meg kell erősíteni a tagállamok közötti védelmi együttműködést a NATO-n kívül is, fokozni kell a hadiipar támogatását. Azt is elmondta, hogy az Oroszországgal kötendő tartós béke egy illúzió, Vlagyimir Putyin orosz elnök csak arra használná ki egy tűzszünet idejét is, hogy tovább fegyverkezzen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 28. 14:29
×
×
×
×