eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Új vakcina érkezett, talán az oltáselleneket is meggyőzi Németországban

A Nuvaxovid használatát decemberben hagyta jóvá az EMA, február utolsó hetében 1,4 millió adag érkezett belőle Németországba, ahol azt várják, az oltáselleneseket is meggyőzheti ennek a vakcinának a megjelenése.

A hagyományos influenza elleni oltásokhoz hasonló, fehérje alapú koronavírus elleni vakcina a német remények szerint meggyőzi azt a jelentős kisebbséget, amely továbbra is szkeptikus a leggyakrabban használt, új mRNS-technológiával szemben. A Nuvaxovidból összesen 34 millió adagot rendelt az ország a The Guardian cikke szerint.

A Pfizer és a Moderna által gyártott mRNS-vakcinákkal vagy az AstraZeneca és a Janssen által készített vektoros vakcinákkal ellentétben a Nuvaxovid fehérje alegységű vakcina, melynek hatékonysága több mint 90 százalékos az alfa törzzsel szemben: 30 ezer önkéntesen végzett vizsgálatok során jutott a gyártó erre az eredményre.

A gyártó szerint

a deltával és az omikronnal szemben is ilyen magas maradt a vakcina hatékonysága,

főként, ha a második adag után fél évvel egy harmadik, emlékeztető vakcinát is kapnak az oltottak.

Németországban a lakossági felmérések szerint élénken érdeklődik a vakcina iránt az a közel 20 millió ember, aki eddig elutasította, hogy immunizálják. Berlinben jelenleg négyezer kórházi dolgozó oltatlan: Közülük 1800 érdeklődik a védőoltás iránt, az északi Alsó-Szászországban az egészségügyi minisztérium szerint pedig február elejéig hatezer ember iratkozott fel a Nuvaxovid-várólistára.

Vannak ugyanakkor, akik nem hisznek abban, hogy az új vakcina képes lesz megváltoztatni a oltás felvételét megtagadók véleményét. Az általános oltottsági arány hónapok óta 75 százalék körül mozog Németországban. Lars Korn, az Erfurti Egyetem által az oltásellenes attitűdökről készített felmérés társszerzője a ZDF közszolgálati televíziónak elmondta, hogy a válaszadók kétharmada továbbra is teljes mértékben elutasítja az oltás bármilyen formáját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×