eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Trucks block a street during a demonstration in Ottawa, Ontario, Canada, on Thursday, Feb. 17, 2022. Police told demonstrators camped out on the streets of Canadas capital that they must leave or be subject to arrest under new emergency powers invoked by Prime Minister Justin Trudeau and Ontarios provincial government. Photographer: James Park/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: James Park/Bloomberg via Getty Images

Letartóztatták a kanadai kamionos tiltakozás több vezetőjét

Justin Trudeau kormányfő szerint a tüntetések már nem békések.

A kanadai hatóságok letartóztatták a koronavírus elleni oltási kötelezettség miatt kezdődött tüntetések több szervezőjét, a rendőrség egyúttal szigorúbb fellépést is kilátásba helyezett a tiltakozók ellen.

A tüntetők azt közölték, hogy két szervezőt tartóztattak le. Helyszíni beszámolók szerint pedig a rendőrség a megmozdulások kezdete óta először vonult ki nagy erőkkel a főváros utcáira, ahol még mindig kamionok százai torlaszolják el az utakat.

Steve Bell ottawai rendőrfőnök - a tüntetések miatt a héten lemondott Peter Sloly utóda - azt mondta, készek megtisztítani az utcákat, s

bizonyos, "eddig ritkán látott" módszerek bevetését is kilátásba helyezte.

Ugyancsak csütörtökön Justin Trudeau miniszterelnök a törvényhozásban védelmébe vette a megmozdulásokra válaszul hétfőn életbe léptetett vészhelyzeti törvényt, és a döntést azzal indokolta, hogy az úgynevezett "békés tüntetések" már korántsem békések.

A törvény alapján az ottawai kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek igyekeznek korlátozni a tüntetők anyagi forrásait, illetve a kabinet lépéseket tett a tartományi és városi rendőrség megerősítésére szövetségi karhatalmi erőkkel.

Chrystia Freeland pénzügyminiszter a sajtónak máris bejelentette, hogy befagyasztották a megmozdulásokhoz köthető cégek és magánszemélyek bankszámláit, Trudeau pedig a tartományok vezetőihez intézett levelében kiemelte, hogy a megmozdulások "a demokráciát fenyegetik" és aláássák Kanada jóhírét.

A sajtó helyszínen lévő munkatársainak mindazonáltal több tüntető azt mondta, nem hajlandóak távozni.

A tüntetéssorozatot a koronavírus elleni kötelező védőoltással vagy karantén-kötelezettséggel szemben tiltakozó, az amerikai határon rendszeresen átkelő kanadai kamionosok kezdeményezték. A demonstrációkhoz csatlakoztak mindazok, akik nem értenek egyet a kormány járványügyi korlátozásaival vagy az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást terhelő adók kivetésével. A tüntetők több határátkelőhelyet is eltorlaszoltak, egyebek között az Ontario tartománybeli Windsor és a Michigan állambeli Detroit között fekvő Ambassador-hidat, amely az egyik legforgalmasabb közúti határátkelőhely Kanada és az Egyesült Államok között. A kanadai rendőrség az ott kirobbant tüntetést a múlt hét végén felszámolta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×