eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Emmanuel Macron francia elnök (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (k) fogadja Matamela Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt az Európai Unió tagországainak, valamint az Afrikai Unió tagállamainak csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. február 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Charles Michel: Afrika jóléte Európának is érdeke

EU–Afrika csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben.

Feltétlenül szükség van egy stabil, biztonságos és virágzó Afrikára, mind az afrikaiaknak, mind az európaiaknak. E nélkül ugyanis nem lesz kiszámítható a világ és nem lesz biztonságos Európa sem - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek az Afrikai Unió (AU) tagállamai vezetőivel csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján.

Charles Michel a találkozó megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta: a csúcstalálkozó lehetőséget tartogat a két térség számára, hogy megújítsa stratégiai kapcsolataikat és teret nyisson a jólétnek, a stabilitásnak és a biztonságnak mind Európában, mind Afrikában. A vezetőknek el kell kötelezniük magukat a bizalom elvei, köztük az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a hatékonyság mellett - mondta.

Kijelentette: Európa és Afrika kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése nem tévesztheti szem elől az egyenlő felek közötti közös érdekeket, ahogyan egyértésre van szükség az alapvető értékekről is, köztük a méltóságról, a szabadságról, a szolidaritásról és a jó kormányzásról.

Azt mondta: a közös történelmi múlt számos emberi és gazdasági kapcsolat sikere mellett sok fájdalmat okozott a Földközi-tenger mindkét oldalán, az európai vezetők gondolkodásmódja azonban mára megváltozott. Afrikát dinamikus kontinensnek tartják, 21. századi hatalomnak, mely Európa természetes és kiváltságos partnere - hangoztatta.

Michel kiemelte: Afrika jóléte Európának is érdeke. Az Európai Unió az afrikai jólét érdekében számos kezdeményezést indított, s ezek egyebek mellett a helyben maradás lehetőségeit kívánják megteremteni.

"Közös érdekünk az emberkereskedelem és az illegális migráció megfelelő kezelése, valamint az emberek mobilitásának irányítása mind az afrikai kontinensen belül, mind Európa irányába a legális migrációs csatornák létrehozásával" - fogalmazott.

Kijelentette továbbá: Afrika és Európa biztonsága egymástól függ. Az instabilitás, a kormányzási kudarcok és a puccsok veszélyeztetik a fejlődést, és további kockázatokat rejtenek magukban. Az afrikai problémák afrikai megoldásokat igényelnek, afrikaiak vezetésével. Az Afrikai Unió és a regionális szervezetek kulcsszerepet játszanak a konfliktusok megoldásában - mondta.

"Mi európaiak készen állunk, és eltökélt szándékunk, hogy együttműködjünk az ellenállóbb biztonsági struktúra megteremtésében Afrikában" - fogalmazott Charles Michel, majd hozzátette: "ha egyesítjük erőinket, kontinenseink képesek hozzájárulni ahhoz, hogy a világ jobb, igazságosabb, ellenállóbb és fenntarthatóbb legyen.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×