INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

németország

cdu

névváltoztatás

keresztény

11 October 2021, Berlin: The sun shines through the logo of the CDU on the roof of the Konrad-Adenauer Haus. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)

Kikerülhet a keresztény szó a CDU nevéből

Infostart

Az ellenzékbe szorult német párt így remél további támogatókat.

Drámaian csökken az egyházakba vetett bizalom Németországban, miközben várhatóan idén fordul elő először, hogy az állampolgárok kevesebb mint fele vallja majd magát valamelyik történelmi egyházhoz tartozónak, a katolikus egyházon belüli botrányok pedig összességében nagy kárt okoztak a kereszténység társadalmi megítélésének. Egyebek mellett ezekkel az okokkal magyarázza a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) egy a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap birtokába jutott belső jelentése, hogy nyomós érvek szólnak a párt nevének megváltoztatása mellett, a kereszténydemokrata jelzővel ugyanis ma már nem lehet megszólítani a német szavazókat.

A német uniópártok, azaz a CDU mellett a Keresztényszociális Unió (CSU) is mindeddig abból a feltevésből indultak ki, hogy pozitív jelentések társulnak a nevük rövidítésében szereplő C betűhoz, ez azonban mára – a belső jelentés érvelése szerint – megváltozott, s ez veszélybe sodorhatja a politikai tömörülések néppárti pozícióját – írja a Magyar Nemzet.

A tavaly szeptemberi parlamenti választásokon elszenvedett vereség apropót szolgáltatott arra, hogy fontolóra vegyék a párt elnevezésének megváltoztatását. A jelentés egyebek mellett amellett érvel, hogy a pártok nevében szereplő kereszténységre való hivatkozás problémát jelenthet a nem keresztények számára, példaképpen pedig Svájcot említik, ahol éppen tavaly decemberben szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (CVP), hogy a jövőben A Közép (Die Mitte) néven folytatják a politizálást szövetségi szinten.

Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018