eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Omikron miatti egészségügyi munkaerőhiány - a kontaktok is dolgozhatnak Szlovéniában

Azért kellett lépnie a kormánynak, hogy működőképes maradhasson az egészségügyi rendszer.

A szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) új karantén-iránymutatást adott ki csütörtökön annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszer megbirkózhasson az omikron variáns okozta növekvő koronavírus-fertőzések miatt tapasztalható munkaerőhiánnyal: azoknak a dolgozóknak, akik fertőzöttel érintkeztek, de nincsenek tüneteik, nem kell karanténba vonulniuk - olvasható a NIJZ közleményében.

Azokban az intézményekben, amelyekben elegendő egészségügyi személyzet áll rendelkezésre, a NIJZ továbbra is azt javasolja, hogy a kockázatos érintkezést követően a munkavállaló tíz, illetve hét napig ne vegyen részt a munkában.

Ugyanez vonatkozik azokra is, akiknek pozitív a vírustesztjük.

Csütörtökre 3829 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és öt beteg halt meg. Kórházban 550 beteget ápolnak, közülük 161-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 251 985-en kaptak védőoltást, közülük 1 193 012-en mindkét adagot felvették.

Rekordot döntött a járvány Horvátországban

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában rekordszámú, 9058 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 33-an hunytak el. Kórházban 1824 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 265 393-an kaptak védőoltást, közülük 2 156 022-en már a második adagot is felvették.

Az omikron gyors terjedése miatt a zágrábi kormány újabb szigorításokat jelentett be. Várhatóan csökkentik a vendéglátóegységek nyitva tartási idejét és az összejövetelek résztvevőinek felső határát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×