eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Angela Merkel német kancellár Frank-Walter Steinmeier államfő beszédét hallgatja Christine Lambrecht igazságügyi miniszter beiktatási ünnepségén a berlini államfői hivatalban, a Bellevue-palotában 2019. június 27-én. Az eseményen ismét remegésroham tört a kancellárra, aki előzőleg június 18-án a kancellária udvarán lett rosszul a nyilvánosság előtt a bemutatkozó látogatásra érkező ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij fogadási ünnepségén.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

A teljes kormánykoalíció támogatja a német elnök újraválasztását

Február 13-án szavazhatnak Frank-Walter Steinmeierről.

A német kormánykoalíció mindhárom pártja, a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) is támogatják Frank-Walter Steinmeier német elnök újbóli megválasztását.

Steinmeier a szociáldemokrata párt tagja, a párt a koalíció legnagyobb tömörülése.

A liberálisok már korábban támogatásukról biztosították az elnököt, kedden pedig a Zöldek is beálltak mögé.

"Frank-Walter Steinmeier nagyon jó és széles körben tisztelt szövetségi elnök, aki első mandátuma idején nagy szolgálatot tett országunknak" - indokolta meg a Zöldek döntését a pártot vezető két társelnök, Robert Habeck és Annalena Baerbock közös közleményben, amelyet a párt több vezető tisztségviselője is aláírt.

A szociáldemokraták üdvözölték a Zöldek lépését.

Steinmeier politikai veteránnak számít, és a kilencvenes évek óta aktív szereplője a német belpolitikai életnek. Egyebek között külügyminiszter és alkancellár is volt.

A szövetségi gyűlés február 13-án választja meg a német államfőt öt évre.

Mivel a kormánykoalíció pártjai abszolút többséggel rendelkeznek, elvileg semmi akadálya Steinmeier újraválasztásának.

A szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok összesen 776 képviselőt delegálnak az 1472 fős szövetségi gyűlésbe.

Az elnök hivatalosan Németország vezetője, és az ellenjegyzése szükséges ahhoz, hogy a jogszabályok törvényerőre emelkedjenek. Ezt leszámítva, szerepe nagyrészt ceremoniális, és diplomáciai eseményekre korlátozódik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×