INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

szja

visszado

adóváltozás

Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,

Íme az szja-t érintő legfőbb változások 2022-ben

Idéntől nem kell szja-t fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, rövidesen érkezik a gyermeket nevelő szülőknek az szja-visszatérítés, amelyet még a május 20-ig esedékes személyi jövedelemadó bevalláskor is lehet igényelni.

A személyi jövedelemadózást érintő egyik legfontosabb idei változás a 25 év alatti fiatalok adómentessége. A kedvezmény maximumát a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete határozza meg. Az irányadó az előző év júliusa, a jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Az RSM vezető adómenedzsere az InfoRádió Adóinfó című műsorában elmondta, hogy a törvénymódosítással az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka 2022-től akár teljes adó- és járulékmentességet élvezhet. Csepei Kinga azt is közölte, hogy a 25 év alattiak szja-mentessége összevonandó jövedelemtípusokra lesz alkalmazható, tehát tipikusan

  • munkabérre,
  • bónuszra,
  • egyéni vállalkozói (ev) kivétre,
  • megbízási jogviszony keretében kapott jövedelemre,

de mondjuk osztalékjövedelemre, árfolyamnyereségre már nem. Így például a kedvezményt nem lehet akkor sem megkapni, hogyha valakinek ingatlan-bérbeadásból származik jövedelme, hasonlóan a már említett külön adózó jövedelmekhez.

Fontos változás az is, hogy 2022-ben érkezik a gyermeket nevelők adóvisszatérítése, miszerint a családi kedvezményre jogosult magánszemélyek meghatározott összegig visszakapják a 2021-es adójukat az összevont adóalapot terhelő

  • személyi jövedelemadó,
  • a 15 százalékos mértékű egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekhó személyi jövedelemadó része, azaz 9 és fél százaléka, valamint
  • a kisadózó vállalkozások tételes adójának, röviden a katának a 25 százaléka

után.

Az RSM vezető adómenedzsere azt is kifejtette, hogy szja-visszatérítésre azok jogosultak, akik a 2021-ben legalább egy gyerek után, legalább egy napot jogosultak voltak kedvezményezett eltartott után családi kedvezményre. Tehát azoknak a személyeknek az esetében, akik családi pótlékot kapnak, rendelkezésre áll az adóhatóságnál a megfelelő információ ahhoz, hogy a visszatérítést megtegyék.

A kedvezmény összege legfeljebb 809 ezer forint.

Az adóvisszatérítést február 15-éig kapják meg azok, akik családi pótlékban részesülnek, nekik ezért nyilatkozatot sem kellett kitölteni. Akik nem részesülnek családi pótlékban, de van gyermekük, egy nyilatkozat után szintén megkapják a visszatérítést. Ezt a nyilatkozatot tavaly december 31-éig az adóhatóság VISSZADO-nyomtatványán kellett megtenni, de akkor sincsen gond, ha ezt valaki elmulasztotta az említett határidőig, mert ebben az esetben az adózó a 2021-es szja-adóbevallásban a visszatérítéshez való jogát 2022. május 20-áig érvényesítheti.

Nyitókép: pcess609/Getty Images

Kapcsolódó hang

Íme a legfőbb szja-t érintő változások 2022-ben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018