eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Íme az szja-t érintő legfőbb változások 2022-ben

Idéntől nem kell szja-t fizetniük a 25 év alatti fiataloknak, rövidesen érkezik a gyermeket nevelő szülőknek az szja-visszatérítés, amelyet még a május 20-ig esedékes személyi jövedelemadó bevalláskor is lehet igényelni.

A személyi jövedelemadózást érintő egyik legfontosabb idei változás a 25 év alatti fiatalok adómentessége. A kedvezmény maximumát a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete határozza meg. Az irányadó az előző év júliusa, a jogosultság utolsó hónapja az a hónap, amikor a fiatal betölti a 25. életévét.

Az RSM vezető adómenedzsere az InfoRádió Adóinfó című műsorában elmondta, hogy a törvénymódosítással az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka 2022-től akár teljes adó- és járulékmentességet élvezhet. Csepei Kinga azt is közölte, hogy a 25 év alattiak szja-mentessége összevonandó jövedelemtípusokra lesz alkalmazható, tehát tipikusan

  • munkabérre,
  • bónuszra,
  • egyéni vállalkozói (ev) kivétre,
  • megbízási jogviszony keretében kapott jövedelemre,

de mondjuk osztalékjövedelemre, árfolyamnyereségre már nem. Így például a kedvezményt nem lehet akkor sem megkapni, hogyha valakinek ingatlan-bérbeadásból származik jövedelme, hasonlóan a már említett külön adózó jövedelmekhez.

Fontos változás az is, hogy 2022-ben érkezik a gyermeket nevelők adóvisszatérítése, miszerint a családi kedvezményre jogosult magánszemélyek meghatározott összegig visszakapják a 2021-es adójukat az összevont adóalapot terhelő

  • személyi jövedelemadó,
  • a 15 százalékos mértékű egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, vagyis az ekhó személyi jövedelemadó része, azaz 9 és fél százaléka, valamint
  • a kisadózó vállalkozások tételes adójának, röviden a katának a 25 százaléka

után.

Az RSM vezető adómenedzsere azt is kifejtette, hogy szja-visszatérítésre azok jogosultak, akik a 2021-ben legalább egy gyerek után, legalább egy napot jogosultak voltak kedvezményezett eltartott után családi kedvezményre. Tehát azoknak a személyeknek az esetében, akik családi pótlékot kapnak, rendelkezésre áll az adóhatóságnál a megfelelő információ ahhoz, hogy a visszatérítést megtegyék.

A kedvezmény összege legfeljebb 809 ezer forint.

Az adóvisszatérítést február 15-éig kapják meg azok, akik családi pótlékban részesülnek, nekik ezért nyilatkozatot sem kellett kitölteni. Akik nem részesülnek családi pótlékban, de van gyermekük, egy nyilatkozat után szintén megkapják a visszatérítést. Ezt a nyilatkozatot tavaly december 31-éig az adóhatóság VISSZADO-nyomtatványán kellett megtenni, de akkor sincsen gond, ha ezt valaki elmulasztotta az említett határidőig, mert ebben az esetben az adózó a 2021-es szja-adóbevallásban a visszatérítéshez való jogát 2022. május 20-áig érvényesítheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×