eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Christine Lambrecht német védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Arvydas Anusauskas litván hivatali partnerével a regionális biztonsági helyzetről a litvániai Ruklában működő katonai támaszponton 2021. december 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Kiállt a NATO mellett Moszkva ellenében első külföldi útján az új német védelmi miniszter

Moszkva nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-ra a regionális biztonság kérdésében – jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter Litvániában, amikor látogatást tett a balti országban állomásozó NATO-katonáknál.

Lambrecht azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy Oroszország a héten javaslatot tett a NATO-nak a kelet-európai biztonsági helyzetre vonatkozóan, átadott két megállapodás-tervezetet a feszültség oldása érdekében.

Moszkva egyebek között azt szeretné, ha a felek közösen kötelezettséget vállalnának a vitás kérdések békés rendezésére, tartózkodnának a fenyegetéstől, és megerősítenék, hogy nem tekintik egymást ellenségnek. Washington pénteken közölte, hogy egyeztetni fog európai szövetségeseivel és partnereivel a kezdeményezésről. Moszkva javaslatának azonban előzménye, hogy Oroszország mintegy százezer katonát vonultatott fel az ukrán határ közelében, és feszültté vált a katonai helyzet Kelet-Európában.

Lambrechtnek védelmi miniszterként ez az első külföldi látogatása.

A litvániai NATO-erők Ruklában állomásoznak az 550 fős német kontingens vezetésével. De hasonló NATO-kötelékek vannak a többi balti országban és Lengyelországban is 2017 óta Oroszország elrettentésére egy esetleges megszállási kísérlettől.

"A diplomácia és az elrettentés eszközével meg kell oldanunk ezt a feszült helyzetet, amelyben vagyunk, meg kell vitatnunk egymással az orosz javaslatokat, de Oroszország nem erőltetheti rá nézeteit a NATO-partnerekre" - mondta Lambrecht.

A német miniszter találkozott litván hivatali partnerével, Arvydas Anusauskasszal, aki felhívta a figyelmét arra, hogy a balti országok és Lengyelország közé ékelődő kalinyingrádi orosz területen Moszkva tízszer annyi katonát állomásoztat, mint ahány NATO-katona van a litvániai NATO-zászlóaljban. Anusauskas szerint képtelenség teljesíteni azokat a feltételeket, amelyeket Oroszország javaslataiba beleírt, ezért el kell utasítani ezeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×