eur:
381.96
usd:
353.75
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Omicron Variant on test tube - New Variant of Covid 19
Nyitókép: DMEPhotography/Getty Images

Tory-lázadás: erős ellenzéki segítséggel ment át a szigorítás

A kormányzó brit Konzervatív Párt frakciójának hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette hagyta jóvá a londoni alsóház az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket.

A 361 fős kormánypárti frakciócsoporton belül a legnagyobb ellenállásba az az előírás ütközött, amelynek alapján szerdától oltási igazolást vagy negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Az alsóház ezt 369-126 arányban, vagyis 243 fős többséggel fogadta el.

Az intézkedés azonban csak az új előírást támogató legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt voksaival ment át, mivel

99 konzervatív párti képviselő a kormány ellen szavazott,

és a konzervatívoknak ennél kisebb többségük van az alsóházban.

Ez volt az eddigi legnagyobb lázadás a kormánypárti frakcióban azóta, hogy Boris Johnson miniszterelnök a 2019-es választási győzelem után, 80 fős alsóházi többséggel a háta mögött hivatalba lépett.

Ugyancsak jelentős kormánypárti ellenállás mellett, 63 tory képviselő ellenszavazatával fogadta el a ház azt az előírást, amelynek alapján jövő tavaszig a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) minden olyan dolgozóját kötelezően be kell oltani a koronavírus ellen, aki közvetlenül érintkezik páciensekkel.

A kedd esti szavazást megelőző hatórás vitában a kormánnyal szembeforduló konzervatív képviselők közül többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy

az oltási igazolások kötelezővé tétele az emberi szabadságjogok elleni támadás, ráadásul alkalmatlan a rendkívül fertőző omikron koronavírus-változat terjedésének megakadályozására.

Nem tett jót a kormányzati előírás támogatottságának az sem, hogy egybehangzó minapi sajtóértesülések szerint éppen egy éve, az akkori szigorú korlátozások megsértésével karácsonyi partit rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Boris Johnson többször is határozottan cáfolta, hogy a Downing Street-i stáb bármilyen akkori előírást megsértett volna, de a partiról szóló értesülések azóta is makacsul tartják magukat.

A kedden komoly kormánypárti lázadás közepette megszavazott, szerdától érvénybe lépő előírás alapján

a 18 éven felülieknek oltási igazolást vagy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-gyorstesztet kell felmutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek éjszakai szórakozóhelyekre vagy nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

Ez a szabály a zárt belső terű, több mint 500 főt befogadó, ülések nélküli közösségi intézményekre, valamint a négyezer főt meghaladó kapacitású, ugyancsak ülések nélküli kültéri rendezvényhelyszínekre érvényes, illetve bármely olyan közösségi rendezvényközpontra, amely tízezernél több látogató fogadására alkalmas.

Az oltási igazolás a koronavírus elleni vakcina két beadott dózisa esetén is beszerezhető. Sajid Javid egészségügyi miniszter azonban a keddi parlamenti vitában jelezte: nem kizárt, hogy ha a lakosság többsége megkapta a harmadik, hatáserősítő dózist, az oltási igazolás érvényességéhez három vakcinaadag lesz szükséges.

Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×