eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Varga Judit igazságügyi miniszter sajtótájékoztatót tart, miután megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztossal, az Igazságügyi Minisztériumban 2021. november 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Judit: megérett az idő, hogy a valósághoz alakítsuk az uniós jogszabályokat

A meglévő uniós menekültügyi és migrációs rendszer nem képes megvédeni Európát az illegális bevándorlástól, a magyar Alkotmánybíróság pénteki döntése azonban utat tud mutatni az Európai Unió jövőbeli migrációs politikájának - jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben.

Az európai uniós tagországok általános EU-ügyekért felelős minisztereinek ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit kijelentette: "megérett az idő, hogy a valósághoz alakítsuk az uniós jogszabályokat".

A magyar Alkotmánybíróság kimondta, hogy olyan helyzetekben, amikor nem működik a közösen gyakorolt hatáskör, nem érvényesül az uniós jog, akkor a tagállamok egyedi megoldásokat tudnak alkalmazni. A magyar alkotmánybírósági döntés tehát utat mutat az unió jövőbeli migrációs politikájának - emelte ki az igazságügyi miniszter. A döntés nem mond ellent az uniós jog elsőbbségének, és nem vizsgálja felül az uniós bíróság ítéletét sem - tette hozzá.

Varga Judit elmondta, már több tagállam is levelet írt az Európai Bizottságnak, hogy a migráció ügyében keressen új megoldást, vagy azt kérte, hogy finanszírozza a fizikai határzár felépítését. Emlékeztetett: Magyarország már 2015-ben alkalmazott egyedi és innovatív megoldásokat a jogi határzár létesítésével, valamint a tranzitzónák létrehozásával. Noha most több ország hasonló megoldást vár az uniós bizottságtól, Magyarországot még mindig bíróság előtt hurcolják meg ugyanezért.

"Továbbra is politikailag motivált eljárás folyik Magyarországgal szemben, amelyet egy bevándorláspárti európai parlamenti többség indított el"

- fogalmazott, és hozzátette: az eljárás során már olyan ügyek is előkerülnek, amelyek az eljárás kezdetekor még nem is léteztek.

Kijelentette: a "teljesen elgyengült" eljárás során a magyar kormány mindenkor meg fogja védeni a magyar érdekeket, bármi fajta nyomás ellenére sem fogja beengedi a migránsokat Magyarországra, és a végsőkig küzdeni fog Magyarország és az Európai Unió határainak védelméért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×