eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég egyik központja a Maryland állambeli Gaithersburgben 2021. április 5-én. A Biden-adminisztráció április 3-án a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca vezette a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték az AstraZeneca és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát.
Nyitókép: Jim Lo Scalzo

Megkapta az első zöld lámpát az AstraZeneca antitestkoktélja

Engedélyezte szerdán az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az AstraZeneca antitestkoktélját gyenge immunrendszerű páciensek és olyanok számára, akiknél súlyos mellékhatásai voltak korábbi védőoltásoknak.

Az Evusheld nevű antitestkoktélt csak a SARS-CoV-2 vírussal aktuálisan nem fertőzött, és a közelmúltban koronavírus-fertőzöttel nem érintkezett felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb gyerekek számára engedélyezik. Többek között daganatos betegségben szenvedők vagy szervátültetettek számára jelenthet megoldást. Becslések szerint az amerikai lakosság 2-3 százaléka tartozhat a célcsoportba.

A két monoklonális antitestből, a tixagevimabból és a cilgavimabból álló terápia engedélyezése nagy lépést jelent az AstraZenecának, amelynek széles körben használt koronavírus-elleni vakcináját az amerikai hatóságok még nem engedélyezték.

Az AstraZeneca novemberben állapodott meg az amerikai kormánnyal 700 ezer dózis Evusheld leszállításáról. A koktélról korábban kiderült, hogy

77 százalékkal csökkenti annak kockázatát, hogy Covid-19-tünetei lesznek a páciensnek.

Míg a vakcinák hatása az ép immunrendszerre támaszkodik, amely az oltás után antitesteket és fertőzés elleni sejteket fejleszt ki, az Evusheld laboratóriumban előállított antitesteket tartalmaz, amelyeket arra hoztak létre, hogy hónapokig a szervezetben maradjanak a vírus megfékezésére fertőzés esetén. Az AstraZeneca koktélját két egymást követő injekcióban adva úgy tervezték, hogy hatása néhány hónaptól akár egy évig tartson.

Patrizia Cavazzoni, az FDA kutatási igazgatója ugyanakkor kiemelte, hogy az Evusheld a gyenge immunrendszerű vagy súlyos mellékhatásokkal küzdő pácienseknek való, és nem helyettesíti azoknak a koronavírus-fertőzés elleni oltását, akiknek javasoltak az engedélyezett vakcinák.

A monoklonális antitestek célja, hogy megakadályozzák a Covid-19 súlyosbodását a korai, enyhébb szakaszokban. Más gyógyszergyártók, köztük az Eli Lilly, a Regeneron és a GlaxoSmithKline hasonló terápiáját is engedélyezte az FDA. Ezeket infúzióban vagy injekcióval lehet beadni. Ezt a kezelést az olyan frissen megfertőződött páciensek kaphatják, akiknél nagyon magas a kockázata a súlyos Covid-19 kialakulásának egészségi állapotuk miatt. Illetve két kezelés használható a fertőzés megelőzésére, ha valaki esetleg koronavírus-fertőzésnek volt kitéve.

Az AstraZeneca gyógyszerét azonban csak hosszú távú megelőzésként használnák azoknál az embereknél, akik fokozottan érzékenyek a vírusra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×