eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma
Doctor with blood sample of Covid-19 Omicron B.1.1.529 Variant and general data of covid-19 Coronavirus Mutations.
Nyitókép: yalcinsonat1/Getty Images

Már kilenc omikronos esetet találtak a franciák

A szakminiszter szerint feltételezhető, hogy az variáns már hetek óta terjed az országban.

Franciaországban is megjelent a koronavírus omikron variánsa, eddig kilenc esetet diagnosztizáltak öt különböző régióban - közölték az illetékes egészségügyi hatóságok.

"Amint az érintettek pozitív PCR-teszt eredménye ismertté vált, karanténba kerültek az otthonaikban a kontaktszemélyeikkel egyetemben, még a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenálási elemzések eredménye előtt" - olvasható az egészségügyi tárca közleményében.

Valamennyi fertőzött a közelmúltban érkezett a dél-afrikai régióból, Nigériából, Mozambikból és a Dél-afrikai Köztársaságból.

Az első omikron-fertőzöttet a tengerentúli Réunion szigetén diagnosztizálták, majd a Párizs körüli Ile-de-France régióban, Elzászban, a Loire-menti megyékben azonosítottak fertőzéseket. A francia Riviérán és Auvergne-Rhone-Alpes régióban is diagnosztizáltak egy-egy esetet.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a France Info hírrádióban pénteken elmondta: feltételezhető, hogy az omikron variáns már hetek óta terjed az országban, s "egyértelmű, hogy legalább annyira fertőző, mint a delta variáns". A tárcavezető ugyanakkor hozzátette: "az első jelek, amelyek a dél-afrikai régióból érkeznek, nem azt mutatják, hogy az esetek különösen súlyosak lennének". Elismerte viszont azt is, hogy az új mutánsnak "a járványra gyakorolt hatásait egyelőre nem ismerjük".

Franciaországban továbbra is a koronavírus delta variánsa a meghatározó, s a jelenlegi, az ötödik járványhullámban az új megfertőződések mintegy 99,8 százalékát okozza.

A párizsi Pasteur Intézet modelljére hivatkozva, a miniszter kifejtette, hogy az ötödik hullám tetőzése január végén várható, azaz addig a napi esetszám és a kórházban ápoltak számának emelkedésével számol a kormány.

Jóllehet az omikron variáns pontos hatásai még nem ismertek, megjelenésének hírére az egészségügyi tárca szerint megemelkedett a koronavírus elleni oltás első adagját igénylők száma.

Franciaország az egyik legjobban átoltott társadalom az Európai Unióban: az oltásra jogosultak 90 százaléka vette fel eddig az első adagot, s amióta szombaton megnyílt a lehetőség minden 18 éven felüli számára az emlékeztető, harmadik oltás igénylésére, több, mint 5,5 millióan foglaltak időpontot az interneten.

Olvier Véran szerint ez rekordnak számít, utoljára a július 12-i héten jelentkeztek legtöbben az oltásra, amikor is a kormány bejelentette a védettségi igazolás használatának bevezetését a mindennapi életben. Akkor egyetlen hét alatt 3,7 millióan igényelték az oltás első két adagját.

A tárcavezető elmondta: jelenleg naponta több mint 615 ezren foglalnak időpontot, 60 százalékuk 50 évnél fiatalabb.

Franciaországban a védettségi igazolás január 15-től csakis három oltással lesz érvényes, s aki a második oltás után hét hónappal sem vette fel a harmadik adagot, elveszti a védettségi igazolását.

Az ötödik hullám továbbra is felszálló ágban van:

míg egy hónappal ezelőtt naponta 6 ezer új fertőzöttet jelentettek, az elmúlt hét napban 36 ezer volt az új megfertőződések napi átlaga, de az elmúlt napokban már az 50 ezret közelítette a napi esetszám.

A kórházban ápoltak száma is fokozatosan nő: a 10 ezer kórházban ápolt fertőzöttek közül kétezer állapota súlyos. Véran miniszter szerint jelenleg minden tizedik percben egy fertőzött beteg kerül intenzív osztályra. Erre a harmadik hullám óta nem volt példa.

Jean Castex miniszterelnök csütörtök este jelezte, hogy az egészségügyi védelmi tanács hétfői ülésén vitatja meg majd, hogy szükség van-e további korlátozó intézkedésekre az egészségügyi ellátórendszer leterheltségének elkerülésére. Az egészségügyi miniszter pénteki rádióinterjújában arra utalt, hogy az emlékeztető oltás kampányának felgyorsításán és a távolságtartás szabályainak betartását túl más szigorítás egyelőre nem várható.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×