INFORÁDIÓ
2022. január 27. csütörtök
Angelika

márki-zay péter

donald tusk

lengyelország

európai néppárt

választás 2022

Marki-Zay Péter lengyelországi látogatásán találkozik Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével

Az Európai Néppárt elnöke segítséget ajánl tavaszra a magyarországi ellenzéknek

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt lengyelországi látogatásán az Európai Néppárt elnöke azt ígérte, amiben tudják, segítik a magyar ellenzék kampányát, és mindent megtesz azért, hogy aktivizálja a demokratikus erőket a magyarországi demokraták oldalán.

Varsóba látogatott Márki-Zay Péter, hogy lengyel politikusokkal például a város főpolgármesterével, a lengyel ellenzék egyik vezetőjével találkozzon. A magyar ellenzéki kormányfőjelölt útja első napján tárgyalt az Európai Néppárt elnökével is. Donald Tusk és Márki-Zay Péter ezután közös sajtótájékoztatót tartott.

Tusk itt azt mondta: a Néppárt szívesen látná a pártcsaládban Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa mozgalmát.

„Megbeszéltük, hogy mi a közös bennünk, például mindketten elkötelezettek vagyunk a keresztény-konzervatív demokratikus értékek mellett.

Reméljük, hogy Márki-Zay úr megnyeri a választást, és ezután mozgalma, pártja a néppárt része lesz.

Fontos, hogy az azonos, keresztény értékeket valló csoportok együttműködjenek, hogy megvédjék Európa alapértékeit, a demokráciát, az jogállamiságot, a tisztességet és a korrupció elleni küzdelmet” – hangsúlyozta Donald Tusk. Közös az a célunk, hogy Lengyelország és Magyarország is térjen vissza Európába – tette hozzá.

Márki-Zay Péter a lengyel-magyar barátságról beszélt. Azt mondta: a lengyeleknek és a magyaroknak is sokszor kellett már harcolniuk a szabadságukért, szabadságszerető népek. Szerinte sok a két ország közös problémája, Lengyelország azonban több szempontból is jobb helyzetben van:

  • jobban áll a gazdaság,
  • jobban kezelték a járványt, hiszen arányosan kevesebben haltak meg,
  • jobb az oktatás is, amit a PISA-tesztek is igazolnak

„Sokkal több a bajunk, mint Lengyelországnak, igaz, Lengyelországban rövidebb ideje is van hatalmon autoriter kormány, mint Magyarországon” – mondta. Márki Zay Péter szerint így

Magyarországon a korrupció is súlyosabb, és a média szabadsága is nagyobb veszélyben van.

Azt mondta: utóbbinak a lengyel ellenzék számára is komoly figyelmeztetésnek kell lennie.

Donald Tusk megjegyezte: amiben tudják, abban segítik majd a magyar ellenzék kampányát. Azt mondta, az Európai Néppárt elnökeként mindent megtesz annak érdekében, hogy aktivizálja a demokratikus erőket a magyarországi demokraták oldalán.

A két politikust kérdezték az EU Bíróságának főtanácsnoki indítványáról, amely elutasította a magyar és lengyel kormány érveit a jogállami mechanizmus ellen. Márki-Zay Péter úgy reagált: megérti a döntést. Végül leszögezte:

Magyarországnak szüksége van az uniós forrásokra, de azok a magyar adófizetők javát és nem az oligarchák, Orbán családjának és barátainak gazdagodását kell, hogy szolgálják.

Nyitókép: Forrás: Facebook

Kapcsolódó hang

Donald Tusk: Hajrá, Márki-Zay Péter!
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018