eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
SOCHI, RUSSIA - FEBRUARY 7:  (RUSSIA OUT) Belarussian President Alexander Lukashenko attends Russian-Belarussian talks in Sochi, Russia, February 7, 2020. Lukashenko and Putin is having a day of talks at mountain resort of Laura in Sochi. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nyitókép: Mikhail Svetlov/Getty Images

Szakértő: Lukasenka az „őrültségeivel” már eljátszotta az esélyét

Szinte elképzelhetetlennek tartja a posztszovjet térség szakértője, hogy a mesterségesen generált menekültválsággal Fehéroroszország tárgyalóasztalhoz kényszerítse az Európai Uniót.

Aljakszandr Lukasenka elsődleges motivációja, érdeke az, hogy az Európai Uniót tárgyalóasztalhoz ültesse, illetve elismertesse Brüsszellel a tavalyi belorusz választásokat – fogalmazott Anton Bendarzsevszkij az InfoRádió Reggelinfó című műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök vajon összedolgozik-e az ügyben, a posztszovjet térség szakértője azon az állásponton van, hogy Oroszország nincs benne mint szervező, egyszerűen csak támogatja a belorusz törekvéseket, mert Moszkvának több előnye is származhat ebből a helyzetből, például, hogy Fehéroroszország sokkal kiszolgáltatottabbá válik számára, ha minden kapcsolatot megszakít Európára. „Ha teljesen őrültként tekintenek Lukasenkára, akkor soha nem fognak vele megegyezni, soha nem fognak vele kapcsolatot kiépíteni, így még inkább Moszkvára lesz szorulva” – magyarázta a szakértő. Nem beszélve arról, hogy Lukasenka „őrültségei” után az orosz helyzet reálisabb, józanabb rendszernek tűnhet a Nyugat szemében.

Anton Bendarzsevszkijnek szerint nem vitás, hogy Lukasenka pusztán eszközként tekint a kezében azokra az emberekre, akiket a határra utaztat, miután egybehangzóak a vélemények, hogy a fehérorosz elnök felelőssége, hogy ezek szervezett bevándorlók, annál is inkább, mert Belorusz nem éppen egy tranzitország. „Különböző államihoz kapcsolódó turisztikai vállalatok szervezik ezeknek az embereknek az odajuttatását, tehát

egy mesterségesen gerjesztett folyamat, politikai eszköz, és nyilván mit sem törődik Lukasenka az ott lévő emberekkel”

– fogalmazott.

A szakértő hozzátette: bár Aljakszandr Lukasenka mindig is „ügyes” volt abban, hogy jól manőverezett Oroszország és a Nyugat között, jelen helyzetben annak viszont nem sok realitása van, hogy tárgyalásra tudná kényszeríteni az Európai Uniót. „Lukasenka ezt már eljátszotta az erős repressziókkal, a tavalyi elnökválasztási eredményekkel, illetve a Ryanair-gép földrekényszerítésével, ami szintén egy egészen egyedi eset” – emlékeztetett Anton Bendarzsevszkij. Mindez megkoronázva a mostani mesterségesen indukált migrációs krízissel, elképzelhetetlenné teszi azt a szcenáriót, hogy európai vezetők leülnének Lukasenkával tárgyalni, elismerve a választási győzelmét, hogy ne küldjön több bevándorlót a határra – magyarázta a szakértő, aki szerint

a belorusz elnök a „vörös vonalakat” már átlépte.

Anton Bendarzsevszkij szerint csak akkor lesz közeledés, ha ilyen-olyan okokból Lukasenka távozik a hatalomból, minden más forgatókönyv jelenleg nagyon kevéssé esélyes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×