eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla
Védőkerítést építenek lengyel katonák a fehérorosz határon, Zubrzyca Wielka környékén 2021. augusztus 25-én. A 2,5 méter magas és nagyjából 180 kilométer hosszú kerítés létesítését azért határozták el, mert a lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Onufryjuk

Már lőnek a fehérorosz–lengyel határon – videók

Több lövést is leadtak fehérorosz oldalon egyenruhás katonák a migránsok irányában.

Lövések dördültek a fehérorosz–lengyel határon: egyenruhába öltözött fegyveresek láthatóan különösebb célzás nélkül figyelmeztető lövéseket adtak le a határon a fehérorosz oldalon. A határ környékét lezárta a lengyel hadsereg, de a Twitterre így is kijutnak videók a környékről – írja a Hvg.hu.

Az egyik felvételen az látszik, hogy a fehérorosz oldalon egy egyenruhás lead egy lövést – a tweetelő szerint – a migránsok irányába. A Liveuamap képmagyarázata szerint ez az esemény még fehérorosz területen történt.

Egy másik videón viszont már rövidebb sorozatokat lőnek ki az egyenruhások a földön ülő tömeg feje fölé. A lengyel álláspont szerint a fehérorosz fegyveresek terelik a menekülteket és bevándorlókat a határ felé.

A lengyel–fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai.

A lengyel katonákhoz intézett beszédében Morawiecki megállapította: a fehérorosz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat „élő pajzsként” használja. Felidézte: Varsó több humanitárius konvojt indított Fehéroroszországba a migránsok megsegítésére, Minszk azonban ezeket nem engedte be.

Közben Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden telefonbeszélgetés keretében tárgyaltak a kialakult helyzetről. Mindketten aggodalmukat fejezték ki a lengyel határon zajló csapatösszevonással kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×