INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

lengyelország

fehéroroszország

charles michel

európai tanács

mateusz morawiecki

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott tanácskozáson  Brüsszelben 2021. február 25-én. Az értekezlet fő témája a koronavírus-járvány elleni fellépés.

Charles Michel brutális, hibrid, hirtelen és méltatlan támadásról beszélt

Infostart / MTI

A fehérorosz külügyminiszter pedig arról, hogy az EU provokálta ki a válságot, hogy újabb szankciókat vezethessen be.

A lengyel-fehérorosz határon brutális hibrid támadás zajlik, az Európai Uniónak határozottan kell reagálnia erre - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke szerdán Varsóban, miután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt.

A közös sajtóértekezleten Charles Michel "brutális, hibrid, hirtelen és méltatlan" támadásról beszélt a fehérorosz határon történtekről. Az egész EU nevében szolidaritását fejezte ki Lengyelországnak. Az ilyen támadással szembesülve, határozottan, egységesen, az alapértékekre támaszkodva kell reagálni - hangsúlyozta.

Mateusz Morawiecki diplomáciai kezdeményezést helyezett kilátásba a migránsok szállításában közvetlenül vagy közvetve részt vevő országokkal szemben. "Kemény eszközökkel rendelkezünk, szembe tudunk szállni a családok, a gyermekek és a nők biztonságát és egészségét veszélyeztető rendszer ellen - jelentette ki. A légi szállítóknak is tudatában kell lenniük, milyen eszközök alkalmazhatók "annak a veszélynek a megelőzésére, amelynek a Fehéroroszországba szállított embereket kiteszik". Közölte: a Minszkkel szembeni új szankciók "már az asztalon vannak" és zajlanak a tagállamok közötti, egységes álláspont kidolgozását célzó egyeztetések.

A lengyel kormányfő bejelentette: az Európai Tanács és az Európai Bizottság (EB) a legközelebbi napokban megfontolja a helyzetet lényegesen és ténylegesen befolyásoló lehetséges lépéseket.

Megvitatják az EU-t jobban védő "fizikai infrastruktúra létesítését és finanszírozásának lehetőségeit" - fogalmazott.

A konfliktus első vonalában lévő államok határai az EU határai is egyben - emlékeztetett.

A legutóbbi események "távolról nézve" migrációs válságnak tűnhetnek, de valójában nem migrációs, hanem politikai válságról van szó, amelynek célja az egész EU destabilizálása. A történteket az "állami terrorizmus megnyilvánulásának", valamint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök "csendes bosszújának" nevezte, amiért az EU támogatta a demokratikus törekvéseket Fehéroroszországban.

A lengyel miniszterelnök közölte: azt kérte Micheltől, hogy az ET videokonferencia formájában minél hamarabb vitassa meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciók bővítését, valamint az oda migránsokat szállító légitársaságok elleni büntetőintézkedéseket. Michelhez hasonlóan ő is említette az Európai Unió ez ügyben közel-keleti fővárosokban elindítandó diplomáciai akcióját.

Lengyelország jelenleg az EU és a NATO keleti szárnyát védi. Morawiecki örömét fejezte ki, hogy

az előző migrációs válságoktól eltérően az EU most "egy hangon beszél".

A lengyel-fehérorosz határ "az elvek állama és a jogtalanság állama, az embereket élő pajzsként használó állam közötti határ" - jelentette ki.

Elmondta: Charles Michellel az orosz és a fehérorosz propaganda témáját is felvetették. Ennek célja szerinte olyan benyomást kelteni, mintha az EU, ezen belül Lengyelország és Litvánia aránytalanul és helytelenül reagálna a határon zajló fejleményekre.

Nyitókép: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018