eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke részt vesz az európai uniós tagországok vezetőivel videokonferencia keretében tartott tanácskozáson  Brüsszelben 2021. február 25-én. Az értekezlet fő témája a koronavírus-járvány elleni fellépés.
Nyitókép: MTI/AP/EPA pool/Olivier Hoslet

Charles Michel brutális, hibrid, hirtelen és méltatlan támadásról beszélt

A fehérorosz külügyminiszter pedig arról, hogy az EU provokálta ki a válságot, hogy újabb szankciókat vezethessen be.

A lengyel-fehérorosz határon brutális hibrid támadás zajlik, az Európai Uniónak határozottan kell reagálnia erre - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke szerdán Varsóban, miután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt.

A közös sajtóértekezleten Charles Michel "brutális, hibrid, hirtelen és méltatlan" támadásról beszélt a fehérorosz határon történtekről. Az egész EU nevében szolidaritását fejezte ki Lengyelországnak. Az ilyen támadással szembesülve, határozottan, egységesen, az alapértékekre támaszkodva kell reagálni - hangsúlyozta.

Mateusz Morawiecki diplomáciai kezdeményezést helyezett kilátásba a migránsok szállításában közvetlenül vagy közvetve részt vevő országokkal szemben. "Kemény eszközökkel rendelkezünk, szembe tudunk szállni a családok, a gyermekek és a nők biztonságát és egészségét veszélyeztető rendszer ellen - jelentette ki. A légi szállítóknak is tudatában kell lenniük, milyen eszközök alkalmazhatók "annak a veszélynek a megelőzésére, amelynek a Fehéroroszországba szállított embereket kiteszik". Közölte: a Minszkkel szembeni új szankciók "már az asztalon vannak" és zajlanak a tagállamok közötti, egységes álláspont kidolgozását célzó egyeztetések.

A lengyel kormányfő bejelentette: az Európai Tanács és az Európai Bizottság (EB) a legközelebbi napokban megfontolja a helyzetet lényegesen és ténylegesen befolyásoló lehetséges lépéseket.

Megvitatják az EU-t jobban védő "fizikai infrastruktúra létesítését és finanszírozásának lehetőségeit" - fogalmazott.

A konfliktus első vonalában lévő államok határai az EU határai is egyben - emlékeztetett.

A legutóbbi események "távolról nézve" migrációs válságnak tűnhetnek, de valójában nem migrációs, hanem politikai válságról van szó, amelynek célja az egész EU destabilizálása. A történteket az "állami terrorizmus megnyilvánulásának", valamint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök "csendes bosszújának" nevezte, amiért az EU támogatta a demokratikus törekvéseket Fehéroroszországban.

A lengyel miniszterelnök közölte: azt kérte Micheltől, hogy az ET videokonferencia formájában minél hamarabb vitassa meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciók bővítését, valamint az oda migránsokat szállító légitársaságok elleni büntetőintézkedéseket. Michelhez hasonlóan ő is említette az Európai Unió ez ügyben közel-keleti fővárosokban elindítandó diplomáciai akcióját.

Lengyelország jelenleg az EU és a NATO keleti szárnyát védi. Morawiecki örömét fejezte ki, hogy

az előző migrációs válságoktól eltérően az EU most "egy hangon beszél".

A lengyel-fehérorosz határ "az elvek állama és a jogtalanság állama, az embereket élő pajzsként használó állam közötti határ" - jelentette ki.

Elmondta: Charles Michellel az orosz és a fehérorosz propaganda témáját is felvetették. Ennek célja szerinte olyan benyomást kelteni, mintha az EU, ezen belül Lengyelország és Litvánia aránytalanul és helytelenül reagálna a határon zajló fejleményekre.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×